Napunk

Napunk newsfilter: Pellegrini békét ígér Szlovákiának, csakhogy ez Fico békéje lesz

Fotó – Peter Pellegrini FB-oldala
Fotó – Peter Pellegrini FB-oldala

1. Pellegrini bejelentette, amit már mindenki hónapok óta tud. 2. A tüntetések ellenére a Smer vezet a felmérésekben. 3. Kaliňák százmillió euróval dobta meg a fegyvergyárakat.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Pellegrini bejelentette, amit már mindenki hónapok óta tud

Peter Pellegrini, a Hlas elnöke pénteken hivatalosan is bejelentette, hogy megméretteti magát az államfői székért. Elmondta azt is, hogy ha megnyerné a választást, akkor lemondana a Hlas elnöki posztjáról és a parlament házelnöki posztjáról is. Utóbbi pozíción vagy Denisa Saková, vagy Richard Raši válthatja fel, a Hlas elnöki posztjáról a párt dönt majd.

Szép szavak. Pellegrini a beszédében kijelölte az utat, amit követni akar: azt ígéri, hogy mindenki államfője akar lenni (nemcsak az elité), Szlovákiát akarja képviselni (nem a külföldi érdekeket), és békét akar hozni a társadalomba (nem folytatni a megosztást).

Egyáltalán nem rejtetten utalgatott arra, hogy jobb jelölt lenne mint Korčok, és beszólt Zuzana Čaputovának és Andrej Kiskának is, mikor azt mondta, hogy nem tesz jót, ha politikai „újoncok” kerülnek az államfői székbe. Ez az érv egyébként nagy sláger, már Fico is használta Kiska ellen és Šefčovič is Čaputová ellen.

Pellegrini víziója az erős és szociálisan érzékeny állam, amely gondoskodik az idősekről, és amelyben a fiatalok is szeretnek élni. Sok ehhez hasonló szép gondolatot mondott még egyenlőségről és politikai kultúráról, egységes és sikeres nemzetről – de Pellegrinivel sosem az volt a baj, amit mondott. Hanem amit csinált.

Korčok kezdi behozni a lemaradást. Ideje volt már, hogy Pellegrini meglépte a nyilvánvalót, ugyanis legnagyobb kihívója, Ivan Korčok egyre jobban kapaszkodik fel rá. Ezt mutatja az AKO legutóbbi felmérése is, mely a Joj megbízásából készült január 11. és 16. között. Eszerint Pellegrini támogatottsága az első körben ugyan maradt 40,6 százalékos, ám Ivan Korčoké 37,7 százalékra jött fel a novemberi 30,4 százalékról.

Mert igaz, hogy Pellegrini kihasználhatja a koalíciós támogatást arra, hogy ő jelenti be a jó híreket és a nyugdíjbónuszokat, de ez azzal is jár, hogy a Fico-kormány botrányai is ráégnek. Ráadásul az elmúlt hónapok után

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

AKO

Államfőválasztás 2024

Ivan Korčok

Napunk newsfilter

Peter Pellegrini

Robert Kaliňák

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak