Napunk

Napunk newsfilter: Fico csak a saját szemétdombján akar kakas lenni, de itthon egyre nagyobb ellenállásba ütközik

Kép a csütörtöki pozsonyi tüntetésről. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Kép a csütörtöki pozsonyi tüntetésről. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Čaputová a parlamentben bírálta az igazságügyi reformot, folytatódnak a tüntetések. 2. Az EP állásfoglalásokkal harcol Fico és Orbán ellen. 3. Kormánybiztosa lett a Covid elleni intézkedések kivizsgálásának.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Čaputová a parlamentben bírálta az igazságügyi reformot, folytatódnak a tüntetések

Január 15. volt az a határidő, amikorra a koalíció le szerette volna tudni az igazságügyi reformot a különleges ügyészség megszüntetésével és a büntetési tételek csökkentésével. Ez nem sikerült nekik, egy hete pedig az is kiderült, hogy a tiltakozások sem fulladtak ki: majdnem 20 városban voltak tüntetések, Pozsonyban a karácsony előttinél is nagyobb tömeg tüntetett a kormány ellen.

Ma folytatódnak a demonstrációk: immár 22 városban tüntetnek a kormánnyal elégedetlenek. A tiltakozásnak újabb lendületet adhatott a keddi Orbán–Fico-találkozó – kettejük egyetértése riasztó elérejelzés lehet a demokráciáért és a jogállamiságért aggódóknak –, és az Európai Parlament szerdai állásfoglalása, ami elítéli a szlovák kormányt az igazságügyi reform miatt.

Más is történt ma: Zuzana Čaputová államfő rendkívüli parlamenti felszólalásban bírálta a törvénymódosítási javaslatot. Čaputová nagyon érzékletesen és szigorúan szakmai alapon mutatott rá, mi is ezzel a gond: ilyen horderejű változtatást nem szabadna gyorsított eljárásban, a standard jogalkotási folyamatot mellőzve elfogadni.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Parlament

Fico-kormány

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Robert Fico

Tüntetés

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak