Napunk

Egyre többen csatlakoznak az ellenzéki tüntetésekhez, már Dankót és Šimkovičovát is elővették

Pozsony a mai kormányellenes tüntetésen. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Pozsony a mai kormányellenes tüntetésen. Fotó N – Tomáš Benedikovič

A szitáló eső, a hideg és a köd ellenére többen mentek ki tüntetni a kormány ellen Pozsonyban, mint egy hete – de országszerte is több városban volt Fico-ellenes demonstráció. A Szlovák nemzeti felkelés terén a szervezők szerint 26 ezren lehettek, s országszerte is nő a demonstrációk száma.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Országszerte 22 városban mentek az utcára az emberek a Fico-kormány ügyei miatt, 23-ikként Prága is csatlakozott. A demonstrációkat leginkább az ellenzéki pártok szervezték, de egyre több polgári kezdeményezés is csatlakozik hozzájuk. A nagyobb városokban a hideg, esős idő ellenére többen voltak a tüntetők, mint legutóbb. Pozsonyban nagyjából 26 ezren lehettek, Eperjesen több mint 2500, Nyitrán 1500, Kassán 3-4 ezer ember mehetett ki az utcára. Több száz fős tüntetés volt Besztercebányán, Nagyszombatban és Poprádon, és bekapcsolódott Losonc, Rimaszombat és Rozsnyó is.

S nem csak a tüntetők száma nő, hanem az ügyek száma is, ami ellen tiltakoznak. Míg az első tüntetéseken még a különleges ügyészség és a Büntető Törvénykönyv módosítása volt a fő téma, mostanra a szónokok már Martina Šimkovičová kulturális minisztert, és Andrej Dankót, a parlament SNS-es alelnökét is elővették. Előbbit a kultúra leuralásával és gyűlöletkeltéssel vádolják, utóbbit a balesete miatt kérik számon. A Napunk a pozsonyi tüntetésen járt.

„Csak az utca tud változást elérni”

A gyerekeik és unokáik jövője miatt jött ki ismét tüntetni egy pozsonyi nyugdíjas jogászházaspár. „1989-óta tudjuk, mire van szüksége Szlovákiának, milyen irányt kell vennie az országnak azért, hogy az emberek normálisan viselkedjenek egymással. Úgy, ahogyan arra rácsodálkozunk külföldön. Tisztességre, kulturáltságra és művelt emberekre, ebbe az irányba kellene haladnunk” – mondta Dana hozzátéve, hogy az új kormány minden lépését szorongva figyelik, és a negyedik Fico-kormány egyetlen tettével sem értenek egyet.

„Nyugdíjasokként sem értünk egyet a kormány intézkedéseivel, hiszen nem élhetünk fel mindent, ha csak a mának élünk, mi vár itt a fiatalokra, hogyan fognak itt boldogulni?” – teszi fel a költői kérdését a nyugdíjas asszony.

Kép a csütörtöki pozsonyi tüntetésről. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Andrej Danko balesetét és a viselkedését kínosnak tartják. „Semmi új a nap alatt, hiszen hasonlóan viselkedett korábban is, amikor kormányon volt, és nemcsak ő, más politikusok is. De azt gondoltuk, talán tanultak a múltban elkövetett hibákból, és elmozdulunk erről a pontról, de sajnos nem. Az ilyen helyzetek állandóan megismétlődnek, mert ők sajátosan értelmezik a törvényeket” – fogalmazott Dana.

Férje hozzáteszi, jogászként rendkívül veszélyesnek tartja azokat a törvénymódosításokat, amelyeket átnyomott a kormány, és amilyen módosításokat még át akar vinni a kabinet. Hangsúlyozták, hogy a különböző intézmények, a járási, a kerületi és a legfelsőbb bíróság mellett az igazságszolgáltatás részét képezi a specializált ügyészség és bíróság is, és nem tartják indokoltnak ezek felszámolását. „Egyértelmű, hogy a büntetések csökkentésével a saját embereiken akarnak segíteni, és miattuk javasolják a kiszabható büntetések jelentős mértékben történő csökkentését is. Látom továbbá annak a veszélyét is, hogy itt nem fognak megállni. Ha Peter Pellegrini államfő lesz, amnesztiát fog hirdetni ezeknek az embereknek. Ezt szeretnék elérni” – véli Ján.

Dana hangsúlyozta azt is, hogy véleménye szerint a legrosszabb hozzáállás az, ha a bűnözőket nem büntetjük meg. „Nincs szükség drákói büntetésekre, mindenkinek arányos büntetést kell kapnia azért, ha törvényt sért, továbbá vannak fékek az igazságszolgáltatásban, ha sérelem ér valakit az eljárás során, kérhet jogorvoslatot, ezért nincs szükség a büntetések csökkentésére” – szögezte le Dana.

Egy tüntető az édesanyja kabátjában. Fotó – Napunk, Ibos Emese

 

Egy házi készítésű jelzőlámpával érkezett a tüntetésre a dúbravkai Michal. Azt mondta, Andrej Danko balesete személyesen érinti. Felháborította a parlament alelnökének a viselkedése, de a környezetvédelmi minisztériumban, a kulturális tárcánál zajló események és a törvénymódosítások miatt is tiltakozik.

„A belpolitika mellett ellenzem a külpolitikai irányváltást is, azt is, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök mellé álltak, és nem értek egyet azzal sem, ahogyan az országot képviselik külföldön. Még ha csak halvány reménysugár is volt, reménykedtem Peter Pellegriniben, de sajnos melléjük állt” – mondta Michal hozzátéve, hogy ő is, ahogyan sokan, azt gondolta, nem fognak ilyen erőt mutatni hetekkel a választásokat követően.

Elszomorítja őket, hogy környezetükben az idősebb generáció már mintha rezignált volna, és ignorálják a tüntetéseket, nem is követik az aktuálpolitikai eseményeket. „Mi minden tüntetésen itt vagyunk, mert csak az utca tud változást elérni, a legutóbbi tiltakozásnak is volt eredménye” – zárta Michal.

Foto N – Tomáš Hrivňák

„Ahogyan édesanyám tüntetett 1989-ben, most nekem is tüntetnem kell, ugyanabban a kabátban vagyok, mint amit ő viselt akkor. Tüntetek, mert már nem érzem magam komfortosan ebben az országban. Úgy vélem, több területen változásra van szükség, ha valóban itt akarunk élni, hiszen Fico a társaival ismét el akarja rabolni az országot. Igen, van 79 parlamenti képviselőjük, de ez nem azt jelenti, hogy minden felett átvehetik a hatalmat az ő embereik érdekében” – mondta az egyetemista.

Danko és Šimkovičová is előkerült a beszédekben

A pódium ezen a tüntetésen érezhetően politikusabb volt, mint a legutóbb – hiszen ezúttal

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Tüntetés

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak