Napunk

Napunk newsfilter: Fico építgeti a párhuzamos univerzumát, ahol Gyimesi már berendezkedett magának

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Fico és Gyimesi hülyének nézi az Európai Parlamentet. 2. Kultúra Šimkovičová szájíze szerint. 3. Danko karrierje Ficóék kezében van.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Fico és Gyimesi hülyének nézi az Európai Parlamentet

Szép lassan meghozza első gyümölcseit az új, a kor szavának és kihívásainak maradéktalanul eleget tevő szlovák „szuperszuverén” külpolitika. Az Európai Parlament elsöprő többséggel, 496 szavazattal fogadta el azt a határozatot, mely elítéli Robert Ficóék tervét a különleges ügyészség felszámolására és a büntető törvénykönyv módosítására.

Ez akkora kétharmad, hogy a Holdról is látszik – fogalmazhatnánk stílszerűen, ha nem lőtte volna el ezt már előttünk valaki. Fico kamerát is ragadott útban Davosra, és hazaárulózott egy ízeset, szidta a gonosz szlovák ellenzéket, mert azok csúnyákat mondtak kollégáiknak az EP-ben a szlovák kormány terveiről. Sőt, még kemény – de demokratikus (!) – fellépést is ígért ellenük.

Mester és tanítvány. De a történet még Gyimesi Györgyöt is megihlette, aki az újdonsült Smer–magyar barátság nevében lekoppintotta mestere autós videóját, és ő is válogatott szavakkal küldte el melegebb éghajlatra a „saját országukra árulkodó” ellenzéki EP-képviselőket.

Megmosolyogtató, ahogy Robert Fico és akolitusa igyekeznek óvodás szintre vinni a diskurzust a helyzetről. Fico haragos apaként ígért szigorú, de igazságos elfenekelést az árulkodóknak, Gyimesi pedig kissé zavarosan összeállított videójában olyan hangnemben szidja a „progresszíveket” és az Európai Parlamentet, mintha ő maga választást nyert volna.

Eközben egyikük sem veszi észre, hogy épp ők azok, akik forgalommal szemben haladnak az autópályán – feltételezve, hogy az Európai Parlament befolyásolható idióták és tájékozatlan hülyék gyülekezete, akiknek halvány lila gőze sincs, miről szavaznak. Mindenki hülye, csak én vagyok helikopter – fogalmazhatnánk ismét stílszerűen, de ezt is ellőtte már előttünk valaki.

Párhuzamos valóság. De szögezzük le: az Európai Parlament

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Danko

Európai Parlament

Gyimesi György

Kulturális minisztérium

Napunk newsfilter

Robert Fico

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak