Napunk

Rosszabb körülmények között élnek, mint a rabok. A nevelőintézetekben élő gyermekeket bántalmazzák és szexuálisan zaklatják

A gyermekek szobája a verebélyi reedukációs központban. A fotó forrása - Szlovákia Főügyészsége
A gyermekek szobája a verebélyi reedukációs központban. A fotó forrása – Szlovákia Főügyészsége

A főügyészség előre be nem jelentett ellenőrzést végzett mind a 13 szlovákiai nevelőintézetben. Maroš Žilinka csütörtökre nagy munkamegbeszélést hívott össze, elfogadhatatlan állapotokról beszél.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A kiskorú Tímea több mint 24 órát töltött el az „izolacskában”. A zárt helyiségben, „abszolút elfogadhatatlan körülmények között”, ahol nem működik a világítás és penészes a toalett, nem sejti, hogy mi lesz vele. Így csak várja, mikor nyílik ki az ajtó.

Rögtön azután bezárták, hogy fogadták őt az aranyosmaróti nevelőintézetben. Az igazgatónő elrendelte, hogy csak öt nap után mehet ki.

Csakhogy váratlanul Zuzana Hozová ügyésznő érkezik be nem jelentett ellenőrzésre a központba a főügyészségről, és amikor tudomást szerez a bezárt Tímeáról, azonnal cselekszik.

Az intézmény igazgatónője nincs munkában, és telefonon nem tudja törvényes okokra hivatkozva megindokolni, miért kellett elzárni a kislányt. Az ügyésznő ezért elrendeli, hogy engedjék ki Tímeát, aki mindenféle betegség tünete nélkül jön ki az izolációból.

Ez csak a kezdete a nevelőintézetekben uralkodó katasztrofális körülmények leírásának.

A főügyészség közzétett egy átfogó jelentést arról, hogyan vallanak kudarcot a javító- és nevelőintézetek Szlovákia-szerte. A tavalyi év folyamán ellenőrizték őket, Maroš Žilinka ugyanis a hosszú távú prioritásai közé sorolta az intézmények átvilágítását.

Bejelentés nélküli ellenőrzéseket hajtottak végre Szlovákia mind a 13 központjában, melyekben nagyjából 290 gyermek van.

„Izoláció” az aranyosmaróti nevelőintézetben. A fotó forrása – a Szlovák Köztársaság Főügyészsége

Az osztály sarkában letakart megvert fiú

Bevezetésképp még egy konkrét történet a verebélyi nevelőintézetből. Az osztály sarkában fiú fekszik mozdulatlanul, akit letakartak egy edzőszőnyeggel.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Maroš Žilinka

Oktatás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak