Napunk

Úgy fotózza végig a Dunát, ahogy előtte még senki. A természetfotózás egyszerre hobbi és hivatás – vallja Fodor Péter

Fodor Péter. Fotó - Napunk
Fodor Péter. Fotó – Napunk

Fodor Péterrel, a Szlovák Természetfotós Klub alapító tagjával látogattam el az egyik csallóközi madárparadicsomba, hogy kiderítsem, mi az igazán jó természetfotó titka.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Gyerekkorától imád természetfotókat nézegetni, karácsonyra pedig mindig természetkönyveket kért. Magát a fotózást egy alapkategóriás, analóg géppel kezdte 25 évvel ezelőtt, majd fokozatosan bővítette a felszerelését, közben pedig autodidakta módon képezte magát. Ma már a természetfotózásra nem csupán hobbiként, sokkal inkább küldetésként tekint.

Célja úgy megragadni az állatokat, a természeti jelenségeket, hogy a fotók mély hatást gyakoroljanak a nézőre. Azt vallja, hogy egy jó természetfotó csodálatot és tiszteletet válthat ki az emberből, akinek ezáltal ideális esetben megváltozik a természethez való viszonya, hozzáállása. A természetfotós egyik fő küldetése tehát a környezeti érzékenyítés, véli Fodor Péter, aki 2005-ben az egyik alapító tagja volt a Szlovák Természetfotós Klubnak (ma Szlovák Természetfotós Szövetség), majd öt évig az elnöki tisztséget is betöltötte.

„Fodor Péter (…) nem kevesebbet tesz, mint megmutatja nekünk, milyen gazdag és gyönyörű a magyar táj kisvilága…Leereszkedik a virágok, bogarak közé, a partfutók, vízityúkok, békák szemmagasságába. Ettől az a kis élőlény felnő mellénk, fontos lesz, mondhatni, egyenrangúvá válik velünk” – írja róla Jankovics Marcell a Csallóköz rejtett csodái című könyv előszavában.

A legismertebb szlovákiai magyar természetfotóssal ellátogattam az egyik kedvenc fotós helyszínére a Csallóközben, hogy betekintést kaphassak ennek a gyönyörű és izgalmas tevékenységnek a kulisszatitkaiba, és kiderítsem, mi minden kell egy igazán jó természetfotóhoz.

Jégmadár a pecaboton

Péterrel egy csallóközi kanális partján találkozom hétfőn kora reggel, amikor még nemigen van forgalom ezen a félreeső útszakaszon, viszont a zúzmarás nádas szárnyas lakói már annál aktívabbak. Rövid séta után érkezünk meg a halastavakhoz, ahol Péter eddigi legizgalmasabb madárfotói születtek.

Felső-csallóközi táj. Fotó – Napunk

Az egyik lecsapolt tó keményre fagyott medrében folytatjuk utunkat a horizont fölé kúszó nap halvány fényében a part felé, hogy megszemlélhessem a fotósok által ácsolt madárleseket. Közben pedig kifaggatom kísérőmet a természetfotózás alapjairól.

Az egyre inkább feltámadó, fagyos szélben nem annyira hatékony ez a gyorstalpaló, de azt azért megjegyzem, hogy a természetfotózásnak alapvetően két módja van:

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Csallóköz

Fotográfia

Környezetvédelem

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak