Napunk

Napunk newsfilter: Fico bearanyozta Orbán napját

Robert Fico és Orbán Viktor Budapesten. Fotó - TASR/MTI
Robert Fico és Orbán Viktor Budapesten. Fotó – TASR/MTI

1. Rég láttunk ekkora egyetértést két politikus között. 2. Čaputová és az ellenzék próbálja menteni a menthetőt. 3. Ostobaságokat beszél az Árszabályozási Hivatal vezetője.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Rég láttunk ekkora egyetértést két politikus között

Egy mosolygó, bólogató Orbán Viktort láthattunk ma a Karmelitában, aki majdnem táncra pördült örömében, ahogy Robert Fico szlovák kormányfőt hallgatta. Néha már-már hitetlenkedve pillantott a jobb oldalán beszélő régi-új harcostársa: hiszen ez még jobban megy, mint vártuk!

Orbán elégedett lehet, Fico szépen felmondta a leckét. A prágai látogatás után Budapestre vezetett Robert Fico kormányfő második külföldi útja, ahol régi barátja és illiberális harcostársa, Orbán Viktor várta őt nagy szeretettel.

A két kormányfő alig győzte dicsérni a másikat: „évek óta várunk erre a találkozóra”, az „érdekeink legalább 99 százalékban egy irányba mutatnak” – mondta Orbán és természetesen elsütötte a „kapcsolatok még sosem voltak ilyen jók” című örökzöldet is, amit tíz éve hallgatunk a magyar–szlovák viszonyok kapcsán.

Nem tudjuk, milyen elvárásokkal várta Orbán Viktor a szlovák kormányfőt, de Robert Fico nyilván túlteljesített, ez látható volt a magyar miniszterelnök testbeszédén. Fico minden fontos pontban – az unió kritikájában, az Ukrajnának nyújtandó segítség, a menekültek kérdésben – a magyar kormány álláspontjához hasonló véleményt fogalmazott meg.

Végre egy jóbarát. A magyar kormányfő láthatóan felszabadult, hogy ismét talált egy szövetségest az uniós hatalmi játszmákhoz a kiesett lengyel barátok helyére, nyilván nem véletlenül segítette indirekt módon többféleképpen is Fico választási kampányát.

A szlovák kormányfő meghálálta a segítséget és a sajtótájékoztatón teljes mellszélességgel kiállt magyar kollégája mellett. Persze Fico is régi játékos, ő is okosan játszott, sok szépet ígért, de valójában nagyon kevés konkrétumot mondott.

Az új szlovák kormányról már eddig is kiderült, hogy bár a retorikája nagyon hasonlít a magyar kormányéhoz, a valóságban sokkal racionálisabban és kompromisszumképesebben dolgoznak Brüsszelben, mint arra a szavaik alapján számítani lehetne.

Elképzelhető azonban, hogy Orbánnak ennyi is elég lesz: jelenleg ugyanis óriási szüksége van bármilyen szövetségesre az unión belül, hogy kitörjön az izolációból, amibe az évek alatt kormányozta magát és az országát.

Fico Forróval egyeztetett a látogatás előtt.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Robert Fico

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak