Napunk

A vietnámiak miatt a magyar kisebbség is több pénzhez juthat, miközben az önálló kisebbségi alap felszámolását tervezgeti a koalíció

Martina Šimkovičová kulturális miniszter a kormányülésen. Fotó N – Tomáš Benedikovič
Martina Šimkovičová kulturális miniszter a kormányülésen. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Félmillió euróval emelné a Kisebbségi Kulturális Alap költségvetését a koalíció. Ennek oka, hogy a vietnámi kisebbséget is támogatni fogják.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Múlt csütörtökön kézbesítette a parlamenti iktatóba koalíciós képviselők egy csoportja azt a törvénymódosítási javaslatot, amely növelné a kisebbségi kultúrára fordított állami támogatások keretösszegét. Az eddigi 8,3 millió euró helyett a jövőben 8,8 millió eurót költene az állam a kisebbségi kultúra támogatására. Az indítvány beterjesztői ezt azzal indokolják, hogy tavaly a kormány hivatalos nemzeti kisebbségnek ismerte el a vietnámi közösséget.

A javaslat a Kisebbségi Kulturális Alap költségvetését úgy módosítaná, hogy arányaiban több pénz jutna az intézmény fenntartására is. Ezzel felgyorsulhatna a pályázatok intézése, amire gyakorlatilag az alap létrejötte óta panaszkodnak a kisebbségi szervezetek.

Emellett a kulturális miniszter plusz egy tagot jelölhet majd az alap igazgatótanácsába – a beterjesztők szerint erre azért van szükség, hogy a vietnámiak érkezése után az igazgatótanács tagjainak száma páratlan legyen. Az új kisebbség is ad egy új tagot ugyanis ebbe a testületbe.

A parlament akkor fog tárgyalni erről a javaslatról, amikor a kormány idei jogalkotási tervei között szerepel az önálló Kisebbségi Kulturális Alap felszámolása. Karácsony előtt derült ki, hogy a kormány idén júniusban nyújtaná be azt a törvényt, amely létrehozná a Kultúratámogatási Alapot. Az új intézményt a Művészeti Alap (Fond na podporu umenia) és a Kisebbségi Kulturális Alap összevonásával hoznák létre. Ez gyakorlatilag az önálló kisebbségi kultúratámogatás megszűnését jelentené.

Petíciók, eddig reakció nélkül

Miután nyilvánosságra került a kormány terve az alap megszüntetéséről, két tiltakozó petíció is indult ellene. A petíciók szervezői azt szerették volna elérni, hogy a tárcaközi egyeztetésen belül tárgyaljon velük az ügyről a kulturális minisztérium. Az első petíciót Rigó Konrád egykori kulturális államtitkár, Ravasz Ábel egykori romaügyi és Bukovszky László korábbi kisebbségi kormánybiztos kezdeményezte. Rigóék január elején több mint 2500 aláírással adták le a petíciót a kormányhivatalban.

A második petíciót a Magyar Szövetség politikusai kezdeményezték, ők

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kisebbségek

KKA

Kultúra

Kulturális minisztérium

Orosz Örs

Rigó Konrád

Támogatás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak