Napunk

Napunk newsfilter: A cél nem az orosz propaganda terjesztése a szlovákiai magyar sajtóban, hanem a fölény kialakítása a kulturális térben

Karikatúra - Shooty
Karikatúra – Shooty

1. Az orosz propaganda terjesztése csak az egyik eszköz a kulturális fölény kialakításához. 2. Csalimese Danko hercegről és szövetségeseiről, a szemaforról és a mámorról. 3. A nyomozásnak vége, de még mindig érthetetlen a Vár úti terrortámadás.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. Az orosz propaganda terjesztése csak az egyik eszköz a kulturális fölény kialakításához

Bár a tudományos intézmények feladata lenne, mégis a Napunk csinálta meg azt a felmérést, amely az orosz propaganda jelenlétét vizsgálta a szlovákiai magyar sajtóban – pontosabban annak az Orbán-kormány által támogatott részében.

Egy tudományos intézmény minden bizonnyal az összes médiumot megvizsgálta volna, s ez átfogóbb képet nyújtana a szlovákiai magyarok médiumainak helyzetéről. Csak biztatni lehet a szlovákiai magyar vagy más kutatókat, hogy vágjanak bele ebbe a feladatba.

A Napunk kutatásának eredménye pedig igazából nem lephet meg senkit, hiszen csak azt támasztotta alá adatokkal, amit eddig is olvasni lehetett, amit maguk a vizsgált médiumok is kifejtettek véleményükként.

Amit látunk az utóbbi években, az Orbán-kormány regnálása óta, az a határon túli kulturális terek megosztása, az ottani területfoglalás. Így van ez Szlovákiában például az irodalom területén, amely importált problémák mentén szakadt ketté, épp e terjeszkedésnek való ellenállásképpen.

Látjuk azt is, hogy a több milliárd forintra rúgó támogatások túlnyomó részének kedvezményezettje az a kulturális térfél, amely közelebb áll ehhez a hatalomhoz. Ennek köszönhetően függőségi viszony alakul ki a donor és a fogadó között, aminek mértéke persze eltérő lehet, de láthatóan jelen van a szlovákiai magyar közéletben sok helyen, így – mutatja a felmérés – a médiában is.

A kulturálisan átformált térnek pedig politikai haszna van, hiszen ennek a térnek az állapota a benne élők gondolkodására is kihat, így politikai preferenciájukban is megmutatkozik.

Legfrissebb példa erre Robert Fico tündöklése a 2023-as parlamenti választás során a szlovákiai magyarok körében. Az talán csak a kisebb oka ennek, hogy a jelenlegi szlovák kormányfő nagy teret kapott a magyarországi médiában – amely a szlovákiai magyarok egyik tájékozódási pontja.

Ennél többet nyomhatott a latban az Orbánék szája íze szerint

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Danko

LMBT+

Média

Médiapiac

Napunk newsfilter

Propaganda

Szlovákiai magyar

Terrorizmus

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak