Napunk

Miért nem tüntetnek a szlovákiai magyarok a jogállam beszántása ellen?

Tüntetés a negyedik Fico-kormány ellen 2024. január 11-én. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Tüntetés a negyedik Fico-kormány ellen 2024. január 11-én. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Az elmúlt évek folyamatai oda vezettek, hogy jelenleg nincsenek sem olyan szlovákiai magyar pártok, sem olyan nagyobb társadalmi befolyással bíró szlovákiai magyar civilek, akiknek érdekük fűződne ahhoz, hogy kiálljanak a szlovákiai jogállamiság megőrzésére indított törekvések mellett. Vélemény.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Ha végignézünk a január 11-i országos tüntetéssorozat állomásain, a dél-szlovákiai városok feltűnően hiányoznak a listáról. Csak szórványmagyarság által lakott települések vannak rajta (ilyenből is inkább csak egy, Léva), illetve a nagyvárosok, ahol a magyarok aránya elenyésző. Habár Rimaszombatban volt tüntetés, amelyen 80–100 ember jelent meg, ezt helyi szlovák aktivisták szervezték.

Pedig nem csak a nagyvárosok mozdultak meg, hogy tiltakozzanak a negyedik Fico-kormány radikális intézkedései ellen. Privigye, Igló, Pöstyén, Vágbeszterce, Alsókubin, Námestovo mind közepes vagy kisebb városok, nagyságrendileg hasonlóak, mint Érsekújvár, Dunaszerdahely, Komárom vagy Párkány. Utóbbiak közül mégsem volt egyben sem megmozdulás, ahogy más magyarlakta településeken sem.

Mire megy ki a játék

Röviden érdemes kitérni arra, mire megy ki a játék. Ficóék célja, hogy felszámolják azt a különleges ügyészséget, amely a legsúlyosabb bűncselekményeket vizsgálja, és amely az elmúlt években politikusok, oligarchák, üzletemberek, magas beosztású tisztségviselők ellen indított eljárásokat.

Emellett úgy csökkentenék a gazdasági bűncselekmények büntetési tételeit, hogy komoly korrupciós ügyekért csak feltételes szabadságvesztés járna. Ez sok esetben a korábbi smeres kormányok által kinevezett tisztségviselőket is pozitívan érintene.

Legújabban pedig már az is felmerült, hogy a súlyos bűncselekményeket vizsgáló elit rendőri alakulatot, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökséget (NAKA) is beszánthatják – vagy átszervezhetik, ez már csak értelmezés kérdése.

A lényeg tehát: Ficóék úgy akarják átalakítani az igazságszolgáltatási rendszert, ahogy az az aktuális hatalmi céljaiknak megfelel. Akárhogy nézzük is, jobbról vagy balról, konzervatív vagy liberális szemmel, ez a jogállamiság sárba tiprása, a demokrácia leépítése.

Az ellenzék mozgósít

Ezt a tervet akarják megakadályozni a decemberben kirobbant tüntetések.

Az ellenzék heves tiltakozásba kezdett Ficóék intézkedései ellen. Ellenzéken itt a négy parlamenti ellenzéki pártot értjük, vagyis a Progresszív Szlovákiát, a Slovensko, korábban OĽaNO mozgalmat, az SaS-t és a KDH-t, és ide sorolhatjuk még a parlamenten kívüli Demokratit. Akik nem tiltakoztak: a parlamenten kívüli Republika és a Magyar Szövetség.

A 2018-as, Kuciak-gyilkosság utáni tüntetésekkel szemben a mostaniakat nem független állampolgári csoportok, hanem az ellenzéki pártok szervezik. Ennek számos oka lehet, a 2018-as polgári szervezők talán mostanra szétszéledtek, és nem akadtak helyettük mások, a pártok pedig átvették a kezdeményezést. A lényeg, hogy a pártok nem vallottak kudarcot.

December 7-én tartották az első tüntetést Pozsonyban, ahol ezrek jelentek meg. A következő, december 12-i alkalom már országos tüntetéssorozatot hozott. A fővárosban ekkor már meghaladta a tízezret a tüntetők száma. Pár nappal karácsony előtt, december 19-én 15–18 ezer ember ment ki a pozsonyi Sznf térre.

Nagy kérdés volt, hogy az ünnepek után is sikerül-e mozgósítani a tiltakozókat. Olyannyira sikerült, hogy január 11-én a korábbinál hidegebb idő ellenére is többen, mintegy húszezren vonultak utcára Pozsonyban és további ezrek az ország különböző városaiban.

Egyre terebélyesednek tehát a tüntetések, ám a szlovákiai magyarok aktív részvétele nélkül. Hova tűntek a szlovákiai magyarok? Nem érdekli őket a hazai demokrácia állapota?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Forró Krisztián

Ján Kuciak

Jogállamiság

Magyar Szövetség

Orbán Viktor

Robert Fico

Tüntetés

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak