Napunk

Napunk newsfilter: Hamarosan új cél kell a tüntetéseknek és az Korčok támogatása lehet

Ivan Korčok a poszonyi tüntetésen a tömegben. Fotó - N
Ivan Korčok a poszonyi tüntetésen a tömegben. Fotó – N

1. Közel húsz városban tüntetnek a kormány ellen. 2. Egy orvvadász vezette a Tátrai Nemzeti Parkot. 3. A mezőgazdasági tárcánál is visszatérhetnek a smeres és SNS-es idők.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Közel húsz városban tüntetnek a kormány ellen

Amikor ez a newsfilter megjelenik, már országszerte elkezdődtek a legújabb kormányellenes tüntetések. A PS, az SaS és a KDH a fővárost és az összes megyeszékhelyet beleértve összesen 14 városban szervezett tüntetést, öt városban pedig a pártoktól független civil szervezetek tüntetnek.

A tüntetések célja továbbra is a különleges ügyészség megszüntetésének és a büntetési tételek csökkentésének a megakadályozása.

A kormányt azonban ez nem fogja eltántorítani a szándékától, az ellenzéki pártoknak pedig el kell gondolkodniuk, hogyan csatornázzák be a tüntetésekben formát öntő elégedetlenséget azt követően, hogy a mostani cél okafogyottá válik, és a koalíció átveri a parlamenten a különleges ügyészség megszüntetését és a btk. módosítását.

A következő nagy belpolitikai erőpróba az elnökválasztás lesz. Ivan Korčok mögé egyelőre csak a PS állt be, de valószínűleg így tesz majd az SaS is, és a saját jelöltet nem indító, konzervatív jelöltre vágyó KDH számára is elfogadható lehet a volt külügyminiszter.

Korčokot a PS és az SaS is szívesen a tüntetések egyik arcává tette volna, a KDH azonban nem akarja, hogy úgy tűnjön, a demonstrációkat arra használják, hogy kampányt csinálnak velük Korčok elnökjelöltségéhez. A hírek szerint a tüntetésekre egyébként kijáró Korčok sem erőlteti, hogy felmenjen a színpadra és szóljon a tömeghez, ami azért szokta a nevét skandálni.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

KDH

Mezőgazdaság

Napunk newsfilter

Progresívne Slovensko

Robert Fico

SaS

Tomáš Taraba

Tüntetés

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak