Napunk

A két rossz harca? Intenzíven terjesztik az oroszbarát álláspontokat a Budapestről pénzelt szlovákiai magyar médiumok

A Magyar7 hetilap egyik Ukrajnával foglalkozó címlapja. Fotó - a Ma7 FB-oldala
A Magyar7 hetilap egyik Ukrajnával foglalkozó címlapja. Fotó – a Ma7 FB-oldala

Részletesen megvizsgáltuk, milyen orosz narratívák szivárognak be a Magyarországról finanszírozott szlovákiai magyar sajtóba az ukrajnai háborúról.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az ukrajnai háború nem a jó és a rossz, hanem a rossz és a rossz harca, az ukránok követelőzők, nacionalisták, Zelenszkij egy ripacs bábu diktatórikus hajlamokkal, Putyinnak viszont egyes esetekben nem lehet nem igazat adni. Ilyen kép rajzolódhat ki az ukrajnai háborúról annak az olvasónak a gondolkodásában, aki a magyar kormány által finanszírozott szlovákiai magyar médiából tájékozódik az eseményekről.

A Napunk többhetes munkával, szakértők bevonásával, részletes médiaelemzéssel megvizsgálta, milyen képet formál az ukrajnai háborúról az a három online lap, amelyek évek óta stabilan magyarországi kormányzati forrásból működnek. Az eredmény azt mutatja, hogy a magyar kormány által is képviselt oroszbarát álláspont intenzíven megjelenik a szlovákiai magyar médiatérben is.

Cikkünkből kiderül,

  • hogyan torzították el a szlovákiai magyar médiateret a magyarországi kormányzati támogatások;
  • hogyan kapcsolódnak a Magyarországról támogatott szlovákiai magyar médiumok (konkrétan a Ma7, a Felvidék.ma és a Körkép.sk) a politikához;
  • hogyan ábrázolják ezek a médiumok az ukrán és az orosz elnököt;
  • hogyan viszonyulnak az olyan fogalmakhoz, mint a „különleges katonai hadművelet”, a „békepártiság” és „háborúpártiság”, a szankciók és a magyarellenesség.

A MAGYAR KORMÁNY SZLOVÁKIAI MÉDIÁJA

A szlovákiai magyar sajtó mindig küzdött azzal, hogy szűk a piac és egyre színesebb a többségi sajtó.

Komolyabb változást két esemény hozott: az egyik az internet elterjedése volt, így a szlovákiai magyar sajtónak is esélye nyílt szélesebb közönség elérésére – a kétezres évek második felében több hírportál is létrejött, és az egyetlen nyomtatott napilap, az Új Szó is komolyabban kezdte venni a megjelenést a világhálón.

A sajtófelületek jó részének volt valamiféle politikai bekötöttsége, és a politikai sajtóval foglalkozó lapok osztódását csak felgyorsította, mikor kettészakadt az addig egységes magyar párt, az MKP.

Média magyar adófizetői forintokból

A másik fontos esemény a Fidesz-kormány hatalomra kerülése volt Magyarországon, 2010-ben. Kőváry Sólymos Karin, a Ján Kuciak Oknyomozó Központ munkatársa, aki behatóan foglalkozott a Magyarországról ide áramló támogatások témájával, azt mondja: a fordulópont az volt, mikor Orbán Viktor kormánya megváltoztatta a határon túli támogatások rendszerét.

Ezek a pénzek célzottan érkeztek a kulturális szervezetekhez, 2010 után ráadásul nagyságrendekkel emelkedtek. „S nemcsak a kulturális életbe, valamint az intézményrendszer fenntartására érkeztek ezek a pénzek, hanem a kisebbségi médiatérbe is jutott a magyar közpénzből” – mondja az újságíró.

A támogatások kapcsán törésvonal alakult ki a szlovákiai magyar mediális térben:

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dezinformáció

Orosz–ukrán háború

Oroszország

Ukrajna

Vlagyimir Putyin

Volodimir Zelenszkij

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak