Napunk

Vezető nélkül maradt a rendőrség Dunaszerdahelyen, a leköszönt rendőrfőnök szerint ő nem a tisztogatások áldozata

Both Péter. Fotó - BP archívuma
Both Péter. Fotó – BP archívuma

Tizennyolc és fél év után távozott vezetői posztjáról és a rendőrségtől az egyik legismertebb szlovákiai magyar rendőrfőnök, Both Péter. Azt állítja, döntése nincs összefüggésben a politikai helyzettel.

Nehéz helyzetbe került a rendőrség Dunaszerdahelyen, ahol hosszú idő után állt be változás a vezetőségben. Both Péter rendőrkapitány tizennyolc és fél év után távozott a járási kapitányság éléről, és harmincegy év után a rendőrség kötelékéből. Both gyakori mediális szereplései miatt is az egyik legismertebb szlovákiai magyar rendőrfőnöknek számított.

Both január 1. óta nem rendőr, és azóta a járási rendőrfőnök posztja betöltetlen. Jelenleg Csicsai Szilárd helyettes rendőrkapitány irányítja a járási rendőrséget.

A helyzet főképp azért nem egyszerű, mert a Dunaszerdahelyi járás, amely az elmúlt évtizedekben főleg a bűnügyi hírek kapcsán került be az országos és a nemzetközi sajtóba, hosszú ideje komoly rendőrhiánnyal küzd. A közvéleményben ezzel együtt a közbiztonság romlását emlegető hangok is felbukkantak, habár ennek a megalapozottságát a hatóságok cáfolják.

Nemcsak a Dunaszerdahelyi járás maradt viszont rendőrfőnök nélkül, hanem eggyel feljebbi szinten, a Nagyszombati kerületi kapitányságnak sincs vezetője – ennek viszont már a nagypolitikához van köze. Both azt a Napunknak tagadta, hogy az ő távozásának bármi köze lenne a rendőrségben folyó tisztogatásokhoz.

Személyes döntés volt

Both Péter a Napunknak elmondta, hosszabb ideje érlelődött benne ez a döntés. „Személyes döntés volt, aminek nem volt köze az aktuális politikai helyzethez. A tavalyi év végén jutottam el oda, hogy ezt meglépem” – mondta Both.

Arról nincsenek információi, ki érkezhet a helyére.

A Napunk megkérdezte az országos rendőrkapitányságot is, hogy megvan-e már Both Péter utódja. Kérdéseinkre Mária Linkešová, a Nagyszombati Kerületi Rendőrkapitányság szóvivője válaszolt.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Belügyminisztérium

Dunaszerdahely

Matúš Šutaj Eštok

Rendőrség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak