Napunk

Alighogy átadták, máris le kellett zárni az új Ipoly-hidat. Az ingázók még így is örülnek neki

Hiába az új híd, az ipolyvarbóiaknak továbbra is kerülniük kell Őrhalom felé. Fotó - Napunk
Hiába az új híd, az ipolyvarbóiaknak továbbra is kerülniük kell Őrhalom felé. Fotó – Napunk

Két új Ipoly-híd is használhatatlanná vált, miután a csatlakozó utat a magyar oldalon elmosta az ár. A teljes útlezárás még hetekig érvényben maradhat. A helyiek azt mondják, nincs ebben semmi meglepő, hiszen az út az Ipoly árterét szeli át.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az áradó Ipoly miatt használhatatlanná vált az újonnan átadott, Ipolyvarbó és Őrhalom közötti Szent-Iványi híd. Ugyanez a helyzet a Drégelypalánk–ipolyhídvégi Ipoly-híddal is, amelyet a héten adnak át a forgalomnak, az ide vezető utat azonban a magyar oldalon szintén elöntötte a víz. Az illetékesek azt mondják, számoltak ezzel a forgatókönyvvel. A projekt javarészt uniós forrásból valósult meg, a magasított, árvízbiztos út nem fért bele a költségvetésbe.

Kilátogattunk a helyszínre és beszélgettünk az ipolyvarbói polgármesterrel, egy regionális ügynökség elnökével, valamint néhány helyi lakossal is a használhatatlan hídról.

 

Még hetekig járhatatlan lesz az út

December 1-jén adta át Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Richard Raši beruházásokért, regionális fejlesztésekért és digitalizációért felelős miniszter az Ipolyvarbó és Őrhalom közötti új Ipoly-hidat. A projekt teljes költségvetése 6,7 millió euró volt, ebből 5,7 millió eurót uniós támogatással az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozott.

„Az újabb híd is világosan bizonyítja, hogy Magyarország és Szlovákia kiválóan együttműködve kiválóan használja fel a rendelkezésre álló európai uniós forrásokat. Mindez mutatja azt is, hogyha megkapnánk a jog szerint nekünk járó európai uniós forrásokat, jól bánnánk velük” – jelentette ki a hídavató ünnepségen Szijjártó. Egyben kiemelte, hogy a Szent-Iványi hídra keresztelt új műtárgy átadásáig Ipolyvarbó és Őrhalom között legalább fél órát kellett autózni, 23-24 kilométert kerülve, ez most pár percre, néhány száz méterre csökkent.

Szijjártó arról nem beszélt, hogy a hidat valószínűleg nem lehet majd egész évben használni. Az átadás után néhány nappal a magyar közútkezelő társaság máris elrendelte az országhatárt Őrhalommal összekötő, újonnan létesített, több mint 1 kilométeres útszakasz mindkét irányú lezárását, miután az áradó Ipolyból kiömlő víz miatt járhatatlanná vált az út egy legalább száz méteres része.

Az újonnan átadott Szent-Iványi híd, alatta, mögötte a tengerré duzzadt Ipoly. Fotó – Napunk

A szóban forgó összekötő út az Ipoly árterén halad keresztül. Ha erre nem lehet felhajtani egyik irányból sem, akkor a híd is használhatatlanná válik, legalábbis a gépkocsival közlekedők számára.

Az utinform.hu aktuális tájékoztatása szerint az útlezárás

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Árvíz

Híd

Közlekedés

Régió

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak