Napunk

Hol landol a globális gazdaság 2024-ben?

Illusztráció - Midjourney
Illusztráció – Midjourney

2024 felé haladva a legtöbb közgazdász és piaci elemző olyan alapforgatókönyvet fogadott el, amelyben a nagy gazdaságok zöme elkerüli majd a recessziót és az infláció újbóli megjelenését – vagyis a hőn áhított „puha landolásról” beszéltek. A jelenlegi biztató konszenzust azonban számos tényező, nem utolsó sorban a geopolitika, még mindig ki tudja siklatni. Vélemény.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A szerző török születésű iráni–amerikai közgazdász, író

Körülbelül egy évvel ezelőtt a közgazdászok és piaci elemzők mintegy 85 százaléka – köztük én is – arra számított, hogy az Egyesült Államok és a világgazdaság recesszióba süllyed. A csökkenő, de továbbra is tartós infláció arra utalt, hogy a monetáris politika szigorítani fog, mielőtt gyors enyhülés következne be a recesszió beköszöntével; a tőzsdék esnének, a kötvényhozamok magasak maradnának.

Ehelyett leginkább az ellenkezője történt. Az infláció a vártnál nagyobb mértékben csökkent, a recessziót elkerülték, a tőzsdék emelkedtek, a kötvényhozamok pedig emelkedés után esni kezdtek.

Ezért minden 2024-es előrejelzéshez alázattal kell közelíteni. Ennek ellenére a feladat ugyanaz: az alaphelyzettel kell kezdeni, egy pozitív és egy negatív forgatókönyvet kell felállítani, majd hozzárendelni időben változó valószínűségeket mindegyikhez.

A jelenlegi kiindulási helyzet sok, bár nem minden közgazdász és elemző számára a puha landolás: a fejlett gazdaságok – kezdve az Egyesült Államokkal – elkerülik a recessziót, de a növekedés elmarad a lehetségestől, és az infláció továbbra is a 2025-re várt 2 százalékos cél felé csökken, a jegybankok pedig az idei év első vagy második negyedévében kezdhetik meg az irányadó kamat csökkentését. Ez a forgatókönyv lenne a legjobb a részvény- és kötvénypiacok számára, amelyek erre számítva már elkezdtek felpörögni.

Forgatókönyvek

A pozitív forgatókönyv az, hogy „nincs landolás”: a növekedés – legalábbis az Egyesült Államokban – továbbra is meghaladja a potenciált, és az infláció kevésbé esik vissza, mint azt a piacok és az amerikai jegybank előrejelzi. A kamatcsökkentések később és lassabb ütemben történnének, mint amire a Fed, a többi jegybank és a piacok jelenleg számítanak. Paradox módon a landolás nélküli forgatókönyv a meglepően erős növekedés ellenére is rossz lenne a részvény- és kötvénypiacok számára, mivel ez azt jelenti, hogy a kamatlábak hosszabb ideig maradnak valamivel magasabbak.

A szerény, negatív forgatókönyv egy rögös landolást ír le egy rövid, kis mértékű recesszióval, amely lejjebb nyomja az inflációt, gyorsabban, mint azt a központi bankok várják. Az alacsonyabb irányadó kamatokat hamarabb vezetnék be, és a Fed által jelzett három 25 bázispontos csökkentés helyett hat lenne, amennyit jelenleg a piacok jósolnak.

Geopolitika

Természetesen előfordulhat súlyosabb recesszió is, ami hitel- és adósságválsághoz vezethet. Bár ez a forgatókönyv tavaly meglehetősen valószínűnek tűnt – az ukrajnai orosz inváziót követő nyersanyagár-emelkedés, valamint egyes amerikai és európai bankcsődök miatt –, az aggregált kereslet gyengesége miatt ma valószínűtlennek tűnik. Ez csak akkor adna okot aggodalomra, ha új, nagy stagflációs sokk következne be, például a gázai konfliktus miatt megugranának az energiaárak, különösen,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gazdaság

Infláció

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak