Napunk

Napunk newsfilter: Šutaj Eštok, a bűnözők minisztere

Matúš Šutaj Eštok. Fotó - Tomáš Benedikovič
Matúš Šutaj Eštok. Fotó – Tomáš Benedikovič

1. A belügyminiszter szerint a régi NAKA története véget ért. 2. Mr. Vétó kompromisszuma, Orbán mégis beleegyezhet Ukrajna támogatásába. 3. Ján Slota még egyszer elbiceg a bíróságra.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. A belügyminiszter szerint a régi NAKA története véget ért

Evés közben jön meg az étvágy, tartja a mondás, és ez fokozottan érvényes a negyedik Fico-kormány buzgó belügyminiszterére. Matúš Šutaj Eštok a kormány kinevezése óta tisztogat, és jól láthatóan élvezi ezt a szerepet.

Több cikk foglalkozott már azzal, hogy a hlasos belügyér végzi a legnagyobb rössel a smeresek megmentését. A Štandardnak adott interjújában a hatalmi kontroll kiterjesztésének újabb fázisáról számolt be. Nem volt elég az országos rendőrfőkapitány cseréje, a NAKA vezetőjének menesztése és más vezető beosztású személyek leváltása, valamint a rendőrségnél a járási és kerületi parancsnokságok megszállása és a különleges ügyészség felszámolására tett kísérlet stb., Šutaj Eštok belengette a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) felszámolását is.

A hlasos belügyminiszter elismerte, hogy van egy javaslat, amely a NAKA megszüntetésére irányul, de ennyire nem akart konkrétan beszélni a jövőről. Annyit azonban elismert, hogy minimum a NAKA teljes átszervezésére sor kerülhet. Ami lefordítva annyit jelent, hogy úgy herélnék ki az ügynökséget, hogy még egyszer elő ne forduljon – ebben a kormányciklusban (a hatalom bebetonozása közben más frontokon is zajlik) –, hogy kormánypárti politikus, vagy annak barátja, rokona, ismerőse, üzlettársa ellen eljárást indítsanak.

A megszüntetés mellett a feldarabolás van még terítéken, tudtuk meg az interjúból. Šutaj Eštok a NAKA sorsát attól tette függővé, hogy az átszervezést követően hogyan működik majd az ügyészség.

Érdekes fordulat állt be a Smernél és utódpártjánál a NAKA-hoz való viszonyulásban, melyet 2012-ben hoztak létre. A belügyminisztert akkor Robert Kaliňáknak hívták, a rendőrséget pedig Tibor Gašpar vezette. A Smer egyedül kormányzott, és a korrupcióellenes, illetve a szervezett bűnözés elleni hivatal összeolvasztásával megalakult a NAKA.

2012-ben még komoly érvek szóltak a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség felállítása mellett:

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Unió

Ján Slota

Matúš Šutaj Eštok

NAKA

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

SNS

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak