Napunk

Ki fog ránk dolgozni? Részlet Ódor Lajos Mindentudók kézikönyvéből

Karikatúra - Shooty
Karikatúra – Shooty

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Minden egyes ágazatot érinteni fog (a népesség elöregedése).
Ez óriási lehetőségeket és óriási kihívásokat is jelent majd.”
Pat Conroy

„Japánban tíz éve több felnőttpelenkát adnak el, mint babapelenkát.”
Egyszerű tény

Mindannyiunk életciklusának megvannak a maga jellegzetes időszakai: gondtalan gyermekkor, viharos kamaszkor, felelősségteljes családalapítás, produktív középkor, a munkás évek nosztalgikus befejezése, majd a jól megérdemelt nyugdíjba vonulás. Az igényeink jelentősen változnak ezekben az időszakokban. Míg a történet elején és végén általában a család vagy az állam aktív segítségére szorulunk, addig a történet közepén mi vagyunk a család tartópillérei. Ebben a fejezetben elhagyjuk ezt az egyénekre vonatkozó szemléletet, és egész társadalmak elöregedésére összpontosítunk.

Miről is van szó? Egy társadalom korát talán a legegyszerűbben a társadalom átlagos tagjának életkora fejezi ki. Minél több a fiatal, annál alacsonyabb az átlagéletkor, és fordítva.

Mitől függ ez a számadat? Elsősorban két erő hatásától: a termékenységtől és a várható élettartamtól. Több újszülött csökkenti az ország lakosságának átlagéletkorát, a hosszabb életkor viszont növeli. Most hatalmas átalakulás küszöbén állunk, amikor az emberiség történetében először fogjuk megtapasztalni a népesség gyors globális elöregedését. Az átlagpolgár életkora növekedni fog. Miért pont most? Mit jelent ez valójában mindanynyiunk számára? Erről szól ez a fejezet.

Ódor Lajos Mindentudók kézikönyve című kötete (szlovák eredetiben Rýchlokurz geniality) a jelen és a jövő legizgalmasabb trendjeit és legégetőbb kihívásait mutatja be 42 fejezetben. A kötet szlovákul bestseller lett, magyarra Vályi Horváth Erika fordította, és 2023 novemberében jelent meg az Open Books Kiadónál.

A Napunk a könyvből a kiadó és a szerző engedélyével közöl részleteket. A kötet megrendelhető a Denník N webshopjában.

További fejezetek:

Visszapillantó tükörben

Míg a fajok sorsát az evolúció törvényei határozzák meg, a populáció általában ciklikusan változik. Ha bőséges a táplálék, az élőlények túlélnek és szaporodnak, aszályos időszakokban viszont csökken az egyedek száma.

Az emberi népesség fejlődése a történelem során.

Az emberiségnek sikerült fokozatosan kitörnie ebből az ördögi körből, amikor kognitív képességeink lehetővé tették, hogy olyan technikákat dolgozzunk ki, amelyekkel hatékonyabban vadászhatunk, illetve termeszthetünk növényeket vagy tartósíthatunk élelmiszert (lásd 1. fejezet. Hogyan oszlik el a pénz a világban?).

Fokozatosan átvettük a világ felett az uralmat. Pár számadattal szemléltetjük a helyzetet. Kr. e. 10 évezreddel a népesség valahol 1 és 15 millió között mozgott, és ahogy a 3.1. ábrán láthatjuk, több ezer évig az emberek száma nem sokkal emelkedett nulla fölé. Még Jézus Krisztus idején sem élt több ember a Földön, mint amennyien ma az Egyesült Államokban élnek.

Természetesen ezek csak durva becslések, de ahhoz elegendők, hogy hozzávetőleges elképzelést nyújtsanak. Az első milliárdot csak 1800 körül értük el. Az ipari forradalom aztán a Föld népességét a mai közel 8 milliárdra emelte. Eközben a természet nagy részét elpusztítottuk, és hozzájárultunk a veszélyes éghajlatváltozáshoz (lásd 2. fejezet: Miért jelent problémát az éghajlatváltozás?). Adódik tehát a kérdés: meddig fog folytatódni a világ népességének robbanásszerű növekedése?

Hol van a plafon?

Itt lép be a képbe a világ elöregedő népességének jelensége.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gazdaság

Nyugdíj

Ódor Lajos

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak