Napunk

A német világ összeomlott – riport azokról a váratlan problémákról, amelyekkel a német gazdaság küzd

A Wanzl cég bevásárlókocsija. Fotó - Respekt/Milan Jaroš
A Wanzl cég bevásárlókocsija. Fotó – Respekt/Milan Jaroš

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Amerikában bankok dőltek be, az ipar átköltözött Ázsiába, a városok és a vidék közötti különbség rohamosan növekedett. Franciaországot a stagnálás jellemezte, az ismétlődő sztrájkok pedig hátráltattak mindennemű reformtörekvést. Európa déli része eladósodott, a probléma elhárítása pedig a fiatalok tömeges munkanélküliségét eredményezte.

Az európai és amerikai gazdasági problémák között egyetlen olyan ország volt, amelyről úgy tűnt, nem érintik a harmadik évezred nagy válságai – ez az ország pedig Németország volt.

A munkanélküliség történelmi mélyponton volt, a költségvetések kiegyensúlyozottak voltak, a társadalmi feszültség pedig minimális. A világjárvány előtti éveket tehát a német kollektív emlékezetben a második gazdasági csodaként fogják számon tartani, amelyet ahhoz a világháború utáni időszakhoz lehet hasonlítani, amikor Németország a romjaiból felemelkedve visszaszerezte az önbecsülését és a szomszédai tiszteletét.

A „Made in Germany” termékekhez hasonlóan azonban megesik, hogy az ottani csodák is elromlanak. 2023-ban Németország volt az egyedüli a nagy gazdaságok közül, amelynek csökkent a teljesítménye. És ha beírjuk a Google-be angolul azt, hogy „Németország” és „Európa beteg embere”, akkor olyan cikkek tárulnak elénk, amelyek azoknak a pilléreknek a leomlásáról szólnak, amelyekre a német sikert építették.

„A gazdasági modellünk az olcsó orosz gáztól és a kínai piactól függött. Az első már nincs, Kína pedig rendszerbeli versenytárssá vált” – mondta Robert Habeck gazdasági miniszter (Zöldek) egy szeptemberi, a globális kihívásokról tartott berlini konferencián.

Németország tökéletesen alkalmazkodott a hidegháború után a globalizációhoz és a geopolitikai stabilitáshoz, és sokkal nagyobb előnyt tudott ebből szerezni, mint mások. Ennek az időszaknak azonban Habeck szerint vége van.

Illusztrációs fotó – Unsplash/Markus Spiske

A siker középpontjában

Meglepő módon az elmúlt évek csodájának középpontjában nem az autógyárak és más nagyvállalatok vagy a tévéreklámokból ismert márkák álltak. Németország sikerének gerincét a közepes és kisebb, általában családi tulajdonban lévő vállalkozások adták, amelyek világelsők a maguk területén, és amelyek nevét csak az adott iparágban járatosak ismerik.

Világszerte vezető szerepet töltenek be olyan területeken, mint például a liftekhez használt kötelek, hegesztőasztalok, a hitelkártyák gyártásához szükséges speciális ragasztók, színházi függönyök vagy bevásárlókocsik előállítása. A német alkalmazottak több mint 60 százaléka ilyen cégeknél dolgozik, amelyek a közgazdászok szerint a legnagyobb mértékben vették ki a részüket a Merkel ideje alatt tapasztalt fellendüléséből.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Energiaválság

Gazdaság

Ipar

Németország

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak