Napunk

A Nyugatnak szembe kell néznie a valósággal Ukrajnában

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Miközben az oroszok felsorakoznak Putyin mögött, úgy tűnik, Ukrajna nyugati támogatóinak az elszántsága csökken. Vélemény.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A szerző amerikai–orosz politológus 

Graham Allison a Harvardról a minap megjegyezte, hogy bár Kína „a legkeményebb rivális, amellyel egy uralkodó hatalom valaha szembenézett”, az ország „démonizálása” nem segíti a tisztánlátást. Allison amellett érvel, hogy „a kínai kihívással szembeni stratégia megalkotásához és megtartásához” az Egyesült Államoknak „Kínát a maga valójában kell megértenie”, ahelyett, hogy „másfél méter magasnak” vagy „az összeomlás szélén” állónak jellemezné. A posztszovjet Oroszország soha nem kapott ilyen figyelmet.

Pontosan a fordítottja történt: az Egyesült Államok évtizedeken át gonosz és törékeny országként karikírozta Oroszországot. Azt követően, hogy Oroszország 2014-ben annektálta a Krímet, Barack Obama elnök „regionális hatalomnak” nevezte, amely a gyengeségét mutatta meg.

Ukrajna tavalyi inváziója után pedig az volt a feltételezés, hogy Oroszország – és Vlagyimir Putyin rendszere – gyorsan összeomlik a nyugati szankciók súlya alatt.

Téves elgondolás

Putyin döntése, hogy megszállja Ukrajnát, téveszméken alapult. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a Nyugat helyzetértékelése észszerű volt. Épp ellenkezőleg, a legtöbb nyugati elemző csupán két forgatókönyvet tudott elképzelni: 1. Putyin pár nap alatt elfoglalja Kijevet, Ukrajna pedig a Kreml bábja lesz; 2. Oroszországot gyorsan legyőzik, Putyint pedig arra kényszerítik, hogy vonja vissza csapatait, és ismerje el Ukrajna területi integritását.

Ez a felfogás választ ad arra a kérdésre, hogy miért javasolta állítólag a kezdeti offenzíva megakadásakor a Kijevbe látogató Boris Johnson akkori brit miniszterelnök Ukrajnának, hogy „csak harcoljon”, és ne a békemegállapodásról tárgyaljon. Jobb, ha hagyjuk Oroszországot veszíteni – ez gyengíti az ország gazdaságát és hadseregét, menthetetlenül rontja Putyin pozícióját –, mintha jutalmaznánk az invázióért.

Oroszország veszíteni fog, szólt a közös narratíva. Amíg Ukrajna a Nyugat teljes támogatását élvezte, fegyvereket és segélyeket is kapott, addig Oroszországnak nem volt elég felszerelése, a meglévő pedig épp olyan elavult volt, mint a taktikája.

A példátlan nyugati szankcióknak az volt a rendeltetése, hogy Putyint gyengítsék. Azt feltételezték, hogy az oroszok akár a Kreml ostromára is vállalkoznak, csak kapják vissza az európai kézitáskákat és az amerikai gyorskaját. Senki sem gondolt arra, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Amerikai Egyesült Államok

Európai Unió

Orosz–ukrán háború

Oroszország

Ukrajna

Vlagyimir Putyin

Volodimir Zelenszkij

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak