Napunk

Napunk newsfilter: Danko ismét megtorpedózta Pellegrini tervét

Fotó - TASR
Fotó – TASR

1. Pellegrini újra bedobta a választási rendszer megváltoztatásának ötletét.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

Kedves Olvasók! A téli szünetben előfordulhat, hogy egy-egy nap kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében január 8-tól jelentkezik újra. Tartsanak velünk a téli szünetben is!

1. Pellegrini újra bedobta a választási rendszer megváltoztatásának ötletét

Még nagyon az év elején járunk, épp ezért kicsit meglepő volt, hogy Peter Pellegrini házelnök, a Hlas vezetője a TASR-nek adott beszélgetésben ismét bedobta a választási rendszer megváltoztatásának kérdését.

A régiók hangja. Pellegrini és a Hlas már egy ideje hangoztatja a témát, a jelenlegi egy, országos választási körzet helyett több körzetet szeretnének, és ezt azzal indokolják, hogy így jobban érvényesülne a régiók hangja. Az kétségtelen, hogy a jelenlegi parlamentben túlreprezentáltak a Pozsony környéki képviselők, de Pellegrini nem részletezte, hogyan is segítene a régióknak. Ennél kicsit konkrétabb volt Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter, aki el tudná képzelni, hogy a 150 parlamenti képviselő úgy jönne össze, hogy 75-öt több körzetből választanának.

A témához hozzászólt Milan Majerský, a KDH elnöke is, mivel a pártja már régóta változást szeretne elérni ezen a téren. Majerský szerint a KDH hajlandó tárgyalni a koalícióval, ha az képes lesz elfogadni az ő érveiket. Ők nyolc választási körzetet szeretnének, melyek leképeznék a megyék határait. Úgy vélik, egy ilyen rendszerben automatikusan hangot kapna a parlamentben minden régió.

Szép, szép, de igaz-e? Hogy a régiók hangja sokszor hiányzik a parlamentből, azt a szlovákiai magyaroknak nem nagyon kell magyarázni, de gyanús, hogy a választási rendszer megváltoztatása mögött valamiféle hátsó szándék is rejlik. Nézzük például Magyarországot,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Danko

Napunk newsfilter

Peter Pellegrini

Választások

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak