Napunk

Trump újabb elnöksége jelenti a legnagyobb veszélyt a liberális demokráciára

A nemzeti gárda katonái a Kapitóliumot védik. Fotó - TASR/AP
A nemzeti gárda katonái a Kapitóliumot védik. Fotó – TASR/AP

Donald Trump megvető magatartása a jogállamisággal szemben és vonzódása az autokratákhoz a szabad és nyitott társadalmak szégyenfoltja. A 2024-es amerikai elnökválasztáson aratott győzelme egy olyan demagóg kezébe tenné a liberális demokrácia sorsát, aki aláássa annak legalapvetőbb elveit. Véleménycikk.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A szerző Hongkong utolsó brit kormányzója, az EU egykori külügyi biztosa és az Oxfordi Egyetem kancellárja

Egyes amerikaiakat megdöbbenthet, ha megtudják, hogy a demokratikus vezetők és a közvélemény Európában, de máshol is, jobban aggódik amiatt, hogy Donald Trump megnyerheti a 2024-es elnökválasztást, mint bármely más világesemény miatt, beleértve a saját országukban zajló döntő jelentőségű választásokat.

Az biztos, hogy globális fenyegetésekből nincs hiány. Ahogy a klímaváltozás hatásai egyre láthatóbbá válnak, kíváncsi vagyok, milyen világot hagyunk majd gyermekeinkre és unokáinkra.

Ennél közelibb fenyegetés az Izrael és a Hamász között kiéleződő háború, amely jelentős veszélyt jelent a Közel-Kelet stabilitására. Az Egyesült Államok megingathatatlan támogatása, hogy Izrael erőteljes választ adjon a Hamász október 7-i akciójára, amikor izraeli állampolgárokat mészároltak le, azt az „biankó csekket” idézi, amelyet II. Vilmos német császár ajánlott fel Ausztria-Magyarországnak Szerbiával kapcsolatban, amely felajánlás aztán megalapozta az első világháborút. Izrael amerikai szövetségeseinek érdemes lenne elgondolkodniuk a háború kimenetelén – amely 40 millió ember halálát és az osztrák–magyar, a német és az orosz birodalom összeomlását eredményezte –, és újraértelmezni, mit jelent ilyen helyzetekben a valódi barátság.

Trump újabb elnöksége a legnagyobb veszélyt jelenti a világ stabilitására, mert a liberális demokrácia sorsát olyan vezetőre bíznák, aki támadja annak alapelveit. Az, hogy Trump megveti a jogállamiságot, hogy nem hajlandó elfogadni a választási vereséget, valamint az olyan autokraták iránti affinitása, mint Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök, a szabad és nyitott társadalmak szégyenfoltja. Hogyan működhetne hatékonyan a NATO egy olyan amerikai elnök alatt, aki megpróbálja aláásni a szövetséget? Hogyan bízhatnának az európai országok egy olyan amerikai kormányban, amely nem támogatja Ukrajnát Oroszországgal szemben?

Fenyegetettség

Míg az európai országok túlságosan nagy mértékben támaszkodtak az Egyesült Államok biztonsági garanciáira, Amerika volt a háború utáni politikai és gazdasági rend legnagyobb haszonélvezője. Azáltal, hogy a világ nagy részét rávette a liberális demokrácia elveinek elfogadására (legalábbis retorikailag), az USA kiterjesztette globális befolyását, és megalapozta, hogy ő legyen a világ „fényes városa a dombon”. Kína és Oroszország növekvő magabiztossága miatt nem túlzás azt állítani, hogy a szabályokon alapuló nemzetközi rend nem biztos, hogy túléli Trump második ciklusát.

Ráadásul Trump győzelme

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Amerikai Egyesült Államok

Demokrácia

Donald Trump

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak