Napunk

Egy komáromi mérnök ráengedte a mesterséges intelligenciát önmagára: az eredmény egy hallgatható podcast

Digitális illusztráció - Dall-E
Digitális illusztráció – Dall-E

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Ha igazán hatásvadászok szeretnénk lenni, azt a címet adtuk volna ennek az anyagnak, hogy „A komáromi mérnök elszabadította a mesterséges intelligenciát”. Valójában annyi történt, hogy Hernádi Zsolt kísérletezett egy kicsit a GPT-4 turbo nagy nyelvi modellel, és úgy készített el egy hatrészes ismeretterjesztő podcast-sorozatot, hogy egy szót sem szólt a mikrofonba, nem vágott hanganyagot, és nem készült fel a témákból sem. Mindent a mesterséges intelligencia csinált helyette – ő gyakorlatilag csak az utasítást adta ki.

Hernádi Zsolttal, és Keleti Arthur kibertitok-jövőkutatóval egy podcastban beszélgettünk arról,

  • hogyan készült az első magyar nyelvű MI-podcast;
  • miért olyan modoros és maníros a mesterséges intelligencia;
  • mitől lehet még emberibb az MI;
  • mi az az általános mesterséges intelligencia, azaz az AGI;
  • és meddig turbózható az ember az MI képességeivel.


Harminc évvel ezelőtt még visszabeszéltünk a tévének, ha igazán felhúzott minket egy hír a híradóban. Aztán fokozatosan fejlődött a technológia, eltűnt a fal, ami elválasztotta a hangunkat a tömegmédiától, és mi is beleszólhattunk a médiaharsogásba,  mi több, mi is alakíthattuk azt. Most azonban meglehet, hogy visszatérünk a 30 évvel ezelőtti állapotba, manapság ugyanis a mesterséges intelligencia már képes arra, hogy önmagával beszélgessen lényeges témákról, mi több, ebből egy értékelhető és fogyasztható podcastot is csináljon.

Az emberiség az elmúlt két évben kezdett igazán közelről megismerkedni a mesterséges intelligenciával, elsősorban a ChatGPT-vel, és a hozzá hasonló, nagy nyelvi modelleken alapuló chatbotokkal. Ám míg az átlagfelhasználók kérdéseken és egyszerű feladatokon keresztül tesztelik, mire képesek ezek a generatív nyelvi modellek, van, aki továbbmegy. Hernádi Zsolt, a Komáromból származó fiatal mérnök például egy egész podcast-sorozatot gyártott le az MI segítségével.

Így készült

A Robot Blog podcast, mely a Spotify-on hallgatható meg, azért különleges, mert Hernádi Zsolt tulajdonképpen csak az utasítást adta ki: az MI önmaga választotta ki az epizódok témáját, önmagával vitatta meg azokat, és tette adáskésszé a podcast-részeket. A végeredmény pedig tulajdonképpen egész fogyasztható.

„Napi szinten használom a munkámban a Chat GPT alkalmazást, akár e-mailek írásához, akár szövegkivonatok, összefoglalók készítéséhez” – mondja Hernádi Zsolt. A modellt végül API eléréseken keresztül is kipróbálta, bekötve saját startupjának szoftveres megoldásaiba.

„Mikor kijött a ChatGPT első verziója, magyarul

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Mesterséges intelligencia

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak