Napunk

A dunaszerdahelyi utazási iroda megvezette a klienseit, többen nem utazhattak el egzotikus kirándulásukra

Az Exit Travel Club utazási iroda Dunaszerdahelyen. Fotó - Napunk
Az Exit Travel Club utazási iroda Dunaszerdahelyen. Fotó – Napunk

Száznál is több család maradhatott hoppon a dunaszerdahelyi Exit Travel Club utazási irodának köszönhetően, mely gyakorlatilag az utolsó pillanatig hitegette ügyfeleit azzal, hogy a karácsonyi ünnepek környékére és a januári időpontokra befizetett több ezer eurós egzotikus utazásaikat leszervezték.

Az Exit Travel Club dunaszerdahelyi irodája a karácsonyi ünnepek előtti munkanapokon is fogadta az ügyfeleket, és azoknak, akik korábban utat vásároltak a cégtől, még akkor is azt állították, hogy elutazhatnak. A karácsonyi ünnepeket követően az iroda nem nyitott ki, az ajtóra kifüggesztettek egy szöveget, mely szerint gazdasági és technikai okok miatt meghatározatlan ideig zárva tartanak.

A szociális hálón alakult egy csoport, melyben sorra jelentkeztek azok a károsultak, akik több ezer eurós utazásra fizettek be, de már nem utaztak/utaznak el. A cég több biztosítónak és az államnak is komoly összeggel tartozik. Ráadásul a Szlovákiai Utazási Irodák Szövetségének (SACKA) elnöke már októberben arról beszélt, hogy az Exit Travel Clubnak nincs biztosítása csőd esetére, így saját utakat nem, csak más utazási irodák útjait kínálhatja az ügyfeleknek.

A Kataszteri Hivatal adatai alapján a ČSOB bank, a Dôvera egészségbiztosító és az Union biztosító javára elzálogosították az Exit Travel Club székházát, mely Dunaszerdahely Fő utcáján található. A FinStat.sk oldal adatai alapján a cég az Általános Egészségbiztosítónak (VšZP) 637,77, a Szociális Biztosítónak 2 845,88 euróval tartozik. A legnagyobb tartozást, mintegy 388 ezer eurót a pénzügyminisztériummal szemben halmozta fel az Exit Travel Club.

Az utazási irodát 2004 júniusában vették fel a cégjegyzékbe, alapítói és a K & G Holding, s.r.o. cégen keresztül a legnagyobb tulajdonrésszel rendelkező tulajdonosai Takács Gábor és Takács Krisztián. Az általunk megszólított ügyfelek nagy többségben azt állították, hogy 10-15 évig viszonylag probléma nélkül utaztak az Exit Travel Club közbenjárásával. Jó hírnévre tettek szert a Csallóközben, az évek alatt szerzett pozitív tapasztalatok miatt sokaknál akkor sem szólalt meg a vészcsengő, amikor Dunaszerdahelyen már szóbeszéd tárgyává vált, hogy az irodának anyagi nehézségei vannak.

Cikkünkből megtudhatják, hogy:

  • az általunk megszólított károsultakkal hogyan kommunikált a cég vezetése,
  • az Exit Travel Clubnak már 2019-től nem volt biztosítása, így a szolgáltatásaikat is korlátozva kínálhatták,
  • miért zárta ki a Szlovákiai Utazási Irodák Szövetsége tagjai közül a Takács testvérek utazási irodáját,
  • december közepén új utazási irodát jegyeztettek be a cégjegyzékbe.

Évekig gond nélkül utazott

Tamás körülbelül 10 évvel ezelőtt utazott először a Takács testvérekkel, mindkettőjüket gyerekkoruk óta ismeri. „Azóta körülbelül 6-7 alkalommal utaztam velük, egyedül és a családommal is. Jártam velük Izlandon, Vietnámban. Soha semmilyen problémát nem tapasztaltam, ha volt is valami elakadás, azonnal reagáltak és megoldották a problémát. Nagyon pozitív tapasztalatom volt velük” – mondta portálunknak Tamás.

Szeptemberben szólította meg ismét Takácsékat azzal, hogy januárban szeretne elutazni a családjával. Január 8-án indultak volna Bangkokon keresztül Ko Szamujira (egy thaiföldi sziget), visszafelé pedig szerettek volna megállni Dubaiban. Az utazás január 23-ig tartott volna. „Szeptemberben fizettem ki az út első részletét, a repjegyek árát, megkaptam a visszajelzést, melyen szerepelt a foglalás és a járat száma is, de nem néztem utána, hogy valóban rendben van-e a foglalás, hiszen eddig mindig minden működött” – mondta Tamás hozzátéve, hogy novemberben röppent fel a hír, hogy az utazási iroda komoly tartozást halmozott fel a pénzügyminisztériumnál.

Ráadásul a Szlovákiai Utazási Irodák Szövetsége (SACKA) is kizárta az Exit Travel Clubot a tagjai közül. „Még ekkor sem aggódtam, mert kommunikáltak velem, azt gondoltam, megoldják a helyzetet” – mondta Tamás.

A károsultak egy részének egyfajta kölcsönszerződést ajánlott fel az Exit Travel Club. Fotó – Napunk

Ugyanakkor egyre több történet jutott el hozzá pórul járt családokról, akiknek vagy a szállásuk vagy a repülőjegyük nem volt kifizetve, és ezekkel a problémákkal csak a helyszínen szembesültek az érintettek.

„Decemberben kiderült, hogy nem foglalták le sem a szállásunkat, sem a repülőjegyeket. Takács Gábor folyamatosan azt állította, hogy ezek ellenére minden rendben lesz. Közvetlenül az ünnepek előtt ismerte csak el, hogy gond van a cégben, állította, hogy új befektető lép be a cégbe, és elutaztatnak januárban” – mondta Tamás azzal, hogy ő már nem számol az utazással, csak a befizetett összeget szeretné visszakapni. Takács Gábor január 3-ig kért haladékot a pénz visszafizetésére.

Több tízezer eurót fizettek be

A karácsonyi ünnepek alatt szeretett volna elutazni egy baráti társaság az Exit Travel Club szervezésében egy közép-amerikai országba.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dunaszerdahely

Nyár

Nyaralás

Pénzügyminisztérium

Turizmus

Utazás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak