Napunk

Január 1-től tilos láncon tartani a kutyákat Szlovákiában

Fotó - Sloboda zvierat/Peter Korček
Fotó – Sloboda zvierat/Peter Korček

Január 1-től tilos láncon vagy egyéb módon megkötve tartani a kutyákat a tenyésztelepeken és a háztartásokban is – hívta fel a figyelmet a Sloboda zvierat állatvédelmi szervezet.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

2024. január 1-jével véget ér a kétéves átmeneti időszak, amely arra szolgált, hogy a kutyatartók előkészítsék a megfelelő körülményeket a lánc nélküli kutyatartáshoz.

A láncon tartást tiltó jogszabály 2022. január 1-jével lépett hatályba. Az első két évben csak a 2022. január 1. után született kutyákra vonatkozott.

„A nagy kompromisszumok ellenére ez egy hatalmas győzelem a Szlovákiában élő kutyák számára. Aki kutyát tervez tartani, tudatosítania kell, hogy a lánc többé már nem járható út” – emelte ki Pavla Dugovičová, a Sloboda zvierat elnöke.

A törvény alól van néhány kivétel. A lánctilalom nem vonatkozik a veszélyesnek ítélt kutyákra, illetve a szolgálati kutyák vagy őrkutyák megkötésére a munkájuk teljesítése közben. Rövid időre meg lehet kötni a kutyát a kennel takarítása, etetés vagy kiképzés közben is.

Egyéb esetekben a láncon tartásért bírság róható ki. A szabály betartását az illetékes Regionális Állategészségügyi és Élelmiszerügyi Igazgatóság (RVPS) feladata ellenőrizni. A lakosok egy online kérdőív kitöltésével jelenthetik a hatóságnak, ha szabálysértést tapasztalnak.

„A célunk, hogy Szlovákia minden szegletébe eljusson ez az információ. Az önkénteseinknek köszönhetően több ezer, a lánctilalomról és a megfelelő kutyatartásról szóló szórólapot osztottunk ki. Sok önkormányzat is megosztja a számukra készített tájékoztatót. A törvény elfogadása csak az első lépés volt, az is fontos, hogy ne maradjon csak papíron, és az RVPS valóban ellenőrizze és érvényesítse” – mutatott rá Silvia Čaňová, a kampány koordinátora.

Állatvédelem

Kutyák

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak