Napunk

Napunk newsfilter: Fico úgy aknázza alá az ország jövőjét, hogy sokan még köszönetet is mondanak neki

Zuzana Čaputová és Robert Fico. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Zuzana Čaputová és Robert Fico. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Čaputová rábólintott Fico időzített bombájára. 2. Putyin az év végén gondoskodott róla, hogy ne feledkezzünk meg a háborúról.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

Kedves Olvasók! A téli szünetben előfordulhat, hogy egy-egy nap kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében január 8-tól jelentkezik újra. Tartsanak velünk a téli szünetben is!

1. Čaputová rábólintott Fico időzített bombájára

Zuzana Čaputová államfő pénteken aláírta az állami költségvetésről és az ún. „konszolidációs csomagról” szóló törvényeket. Az elnöki palota mégis azt fontolgatja, hogy az Alkotmánybíróságra adja a költségvetésről szóló jogszabályt. Ez örvendetes hír, csak az a kérdés, mit kell ezen fontolgatni: Fico ugyanis úgy vágja a jövő nemzedékek alatt a fát, mintha nem lenne holnap.

Robert Fico a kampány során a közpénzek konszolidációját és felelősségteljesebb gazdálkodást ígért, de ez a jövő évi költségvetés tervéből egyáltalán nem látszik. Sőt – ahogy arra a Denník E cikke felhívja a figyelmet –, konszolidáció helyett a kormány még meredeken növelte is a kiadásokat, miközben a választói szemébe hazudik.

Kiveszi a pénzt a zsebünkből, és a szemünkbe röhög. Azt el kell ismerni, hogy a szlovákiai költségvetés legnagyobb problémái a pandémia és az ukrajnai háború alatt megnövekedett inflációra, illetve Matovič „atombombáira” vezethetők vissza. Csakhogy elég komoly gond az is, hogy Fico nem felelősségteljes államférfiként áll ezekhez, hanem mint egy populista politikus, akit csak az elkövetkező néhány év érdekel, miközben abban bízik, hogy a piac valahogy „magától” megoldja a bajokat.

Az új kormány majd kétmilliárd eurós bevételt remél a megemelt adóktól és járulékoktól, de ezt a pénzt szinte azonnal el is szórja a 13. nyugdíjra, a gázárak és a lakáshitelek kompenzálására. Politikai szempontból ez zseniális húzás, hiszen az emberek többsége csak azt látja, hogy az új kormány pénzt osztogat, a hosszú távon jelentkező megszorítások hatását sajnos kevesen tudják felmérni.

Jobb ma egy veréb? Mert mit lát az egészből az egyszeri szavazó? Azt, hogy 300 euróval nagyobb nyugdíjat kap. Abba már nem gondol bele, hogy ezt a pénzt a második pillér meggyengítéséből szerzi a kormány, ami csak évtizedekkel később érezteti majd a hatását abban, hogy az akkori nyugdíjasoknak sokkal alacsonyabb nyugdíjuk lesz.

Fico másik „láthatatlan” bevételi forrása az egészségügyi járulékok emelése, amit ugyan papíron a cégek állnak majd, de ezt könnyen áttolhatják az alkalmazottakra a prémiumok megnyirbálásával vagy a fizetések csökkentésével.

Sajnálatos az is, hogy ez az irgalmatlan pénzszórás

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Költségvetés

Napunk newsfilter

Orosz–ukrán háború

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak