Napunk

2023 a szlovákiai magyar politikában: Saját farkába harapott a kígyó a politikai terráriumban

Fotó - Napunk
Fotó – Napunk

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A szlovákiai magyar politikának van egy olyan sajátossága, ami viszonylag kevés politikai környezetben figyelhető meg ilyen látványosan. Folyamatosan újratermeli a saját problémáit, melyekre aztán ugyanazokat a rossz válaszokat adja. S így egy furcsa hurokba kerül, melyből képtelen kitörni – a mikrokozmosz mellett pedig, amelyben mindez zajlik, elmegy az idő.

A 2022-es évértékelőnket ott hagytuk abba, hogy a Szövetség képtelen volt meglovagolni jó eredményét a megyei választáson, s az év végén már ismét a belharcoktól, helyezkedéstől, intrikáktól volt hangos a párt – mert vezetői valamiért ezt tartották jó politizálásnak, s nem azt, hogy a sikerre építsenek.

S ha majd a nem túl távoli jövőben egy nagy társadalomkutató intézet pici, hátsó irodájában egy kutató azt próbálja meg kitalálni, hogy tulajdonképpen mi is történt 2023-ban, és hogy jutott el a szlovákiai magyar politika ismét a saját nullpontjába, ugyanolyan zavarodott lesz, mint most a szlovákiai magyar választók. Koherens magyarázat erre a jelenségre és a politikai szereplők viselkedésére ugyanis egyetlen számba vehető  értelmezési tartományban sem létezik.

A számba vehető értelmezési tartományok kereteit néhány nagyon egyszerű paraméter adja meg: feltételezzük, hogy a szlovákiai magyar politikában létezik stratégiai gondolkodás és tervezés, valamint azt is, hogy a politikai aktorok nem a saját, egyéni ambícióikat helyezik előtérbe, hanem az általuk képviselni vágyott közösségét.

2023-ban azonban ezek a keretek a kukában landoltak: az egyéni politikai taktika felülírt minden stratégiai elképzelést és tervezést. Ennek köszönhetően pedig minden eddiginél több szlovákiai magyar választó hagyta ott az etnikai politizálás kereteit.

S nem kizárt, hogy ez a távozás tartós is lehet – hiszen ezek a szavazók már nem etnikai, hanem politikai szemüvegen keresztül nézik az országban zajló folyamatokat. S így kialakulhat egy természetes kereslet olyan politikusok iránt, akik a kisebbséghez tartoznak ugyan, de a nagypályán szeretnének játszani – erről azonban majd később.

Most térjünk vissza a Szövetséghez, és tekintsünk erre a 2023-as évre úgy, mint egy terráriumban zajló kísérletre. Külső megfigyelőként nézzük végig egy mikrokörnyezet életét, négy fázisban.

I. fázis

A stratégiai tervezést, amely a 2022-es megyei és önkormányzati választás sikerére épített volna, 2023 elején kellett volna elkezdeni – ehelyett attól volt hangos a sajtó, hogy az MKP-platform vezetői eltörölnék a platformokat, még a várható előrehozott választások előtt. Január végén közgyűlést tartott volna a párt, amely olyannyira sorsfordítónak ígérkezett, hogy Forró Krisztián pártelnök még a lemondását is belengette, ha a platformok nem tűnnek el.

A közgyűlés azonban elmaradt. Végül csak az MKP-platform ülésezett januárban – egyfajta erődemonstráció volt ez, melyen átnevezték magukat Magyar Konzervatív Platformmá, és javasolták a Szövetség átnevezését. De a platformülésnek volt egy másik, akkor még kevésbé látványos eleme is, mely a taktikaváltást jelezte: „nemzeti konzervatív” jelölteknek ajánlottak fel néhány helyet a kvótájukból a Szövetség választási listáján – ezzel kimondatlanul, de mindenki számára egyértelműen meghívták a pártba Gyimesi Györgyöt. S így bekészítették az aduászt az ingujjba.

Berényi József és Forró Krisztián a 2022-es megyei választás utáni sajtótájékoztatón. Fotó – Renczes Ágoston

Gyimesi leigazolása már régóta beszédtéma volt a pártban: az MKP számára két okból is fontos volt ez. A kudarc felé robogó OĽaNO-tól távolodni akaró Gyimesi ugyanis épp az ő szavazótáborukat célozta meg, és komoly veszélyt rejtett a tevékenysége: hiszen országosan látható, nagy elérésű politikusról volt szó a hatalom közelében. Ráadásul nem kötötte a pártfegyelem sem: gyakorlatilag azt mondott, amit akart, mindent megengedhetett magának, így könnyen elérte az MKP-platform azon potenciális szavazóit is, akiknek nem felelt meg a gyűjtőpárti politika.

A másik ok Gyimesi felszipkázására taktikai volt: a konfliktusokra építő politikus ugyanis szálka volt a Híd-platform vezetőinek szemében, hiszen minden lehetőséget megragadott arra, hogy támadja őket. Mindez különösen Rigó Konrád, a Híd-platform elnöke kapcsán volt látványos: Gyimesi őt támadta a leghangosabban és legagresszívebben, a lehető legszemélyeskedőbb hangnemben. Mindezért Rigó be is perelte Gyimesit, aki később bocsánatot kért tőle. Azonban az álláspontok akkor már kőbe vésődtek: a Híd-platform nem akarta Gyimesit a Szövetség listáján látni.

Rigó Konrád. Fotó N – Tomáš Benedikovič

De a Híd-platform vezetőinek nem csak Gyimesi szúrta a szemét, hanem

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Forró Krisztián

Gyimesi György

Híd

Magyar Fórum

Magyar Szövetség

Mózes Szabolcs

Ódor Lajos

Orosz Örs

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak