Napunk

Rendkívüli régészeti felfedezés Paton, szlovák MiG-ek és Chandler halála: ezeket a cikkeinket olvasták a legtöbben 2023-ban

A citromsárga vakolattól megtisztított Szent Vendel-templom felfedte titkait. Fotó - Napunk
A citromsárga vakolattól megtisztított Szent Vendel-templom felfedte titkait. Fotó – Napunk

Krimi, háború és nagypolitika is bekerült a Napunk 2023-as top 10 cikkébe az olvasottsági adatok szerint.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az idei volt a Napunk első teljes éve, ezért összegeztük, melyik cikkeinkre volt kíváncsi a legtöbb olvasónk.

Szenzáció Paton

A komáromi járásbeli pati templom régészeti feltárásai megdöbbentő eredményeket hoztak. Azt a szakemberek már régóta tudták, hogy a Szent Vendel-templom középkori eredetű, de most kiderült, hogy a templom középkori falai római kori, faragott kövekből, sztélékből és egyéb épületelemekből összehordott alapon, illetve lábazaton állnak.

A római sztéléket a korábbi munkálatok során egyszerűen nem vették észre. Most viszont még ennél is régebbi leleteket találtak a templomnál: újkőkori, a lengyeli kultúrához tartozó kerámiatöredékeket, amelyek a római emlékeknél is több ezer évvel idősebbek.

A pati templom szenzációs története volt a Napunk idei legnépszerűbb cikke. Kacsinecz Krisztián szeptemberi riportjára csaknem 58 ezer olvasó kattintott, és a szlovák verzió is mintegy 23 ezer olvasó érdeklődését keltette fel.

A szlovák MiG-ek sztorija

Tavasszal Szlovákia átadta használaton kívüli MiG–29-es vadászgépeit Ukrajnának. Ez volt a Heger-kormány egyik utolsó, nagy nemzetközi visszhangot kiváltó lépése.

Ennek kapcsán készült az az interjú, amelyben elképesztő részletességgel mesélt a szlovák légierő MiG–29-eseiről Ľubomír Svoboda altábornagy, a légierő vezérkari főnökének helyettese, a légierő volt parancsnoka Vladimír Šnídl kollégánknak.

Svoboda elmesélte, mi volt a gond a szlovák vadászgépekkel, hogyan működtek együtt az orosz karbantartókkal, és azok hogyan nehezítették a szlovák légierő munkáját, és hogyan állították le végül a MiG-eket.

A cikk két héttel a vadászgépek Ukrajnának való átadása után jelent meg, és valószínűleg ezért is váltott ki nagy olvasói érdeklődést: több mint 33 ezer olvasó kattintott az interjúra.

Chandler halála

Októberben az egész világot sokkolta, hogy 54 évesen meghalt Matthew Perry, akit a Jóbarátok Chandlerjeként ismertünk.

Arról már lehetett tudni, hogy Perry gyógyszer- és alkoholfüggőséggel küszködött, ennek részleteiről szólt Karen Heller interjúja, amely eredetileg a Washington Postban jelent meg. A Napunk a kiadónk és a Washington Post közötti együttműködésnek köszönhetően újraközölte magyarul a szöveget, amire több mint 16 500 olvasónk volt kíváncsi.

Ősi leletek Izsán

Volt idén egy másik dél-szlovákiai régészeti felfedezés is, amely olvasók nagy tömegét hozta lázba. Szintén a Komáromi járásban, Izsán fedezték fel azt a római kori hidat, amely a III. és a IV. század fordulóján épülhetett, és Celemantiát kötötte össze a Duna jobb partján található Brigetio katonai táborral és polgárvárossal.

A lelet megkapta a Műemlékek és múzeumok magazin, a Szlovák Nemzeti Múzeum és a Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal év felfedezése díját, Kacsinecz Krisztián átfogó és részletes riportját pedig több mint 13 ezer olvasónk nyitotta meg.

A csicsói vállalkozó tragédiája

Májusban egy brutális bűntény borzolta a kedélyeket Dél-Szlovákiában. Eltűnt Szűcs Tibor csicsói vállalkozó, akinek gyilkosait a magyar és a szlovák rendőrség együttes erőkkel fogta el. A történetnek volt egy magyarországi szála is, amelyről a magyar nyomozók részletesen beszámoltak.

A Napunk nem bűnügyi lap, de rendszeresen beszámolunk az olyan bűnügyekről, amelyek nagy hatással vannak a szlovákiai magyarok életére. Szűcs Tibor brutális meggyilkolása az idei év egyik tragikus szlovákiai magyar sztorija volt, amelyről aprólékosan tudósítottunk. Olvasóinkat sem hagyta hidegen a történet, hiszen cikkünkre több mint 12 ezren kattantak rá.

Kényszersorozások és magyarellenesség Kárpátalján?

Januárban tömegesen a frontra hurcolt kárpátaljai magyarokról, nemzetiségük miatt kirúgott tanárokról szóló hírek jelentek meg a magyar kormánymédiában. A Napunk helyi források alapján tárta fel a valódi helyzetet, amely nem egyezett meg teljesen azzal, amit a propaganda sugallt. Leírtuk, hogyan zajlanak a valóságban a sorozások Ukrajnában, és tényleg fokozódik-e a magyarellenesség.

Szerencsére sokan voltak kíváncsiak arra, mi történik a propagandán túl Ukrajnában, cikkünkre több mint 11 500 olvasó kattintott rá, szlovák változatát pedig ennél is többen olvasták.

Szlovákia új közigazgatási térképe

A Heger-kormány 2021 ősze óta dolgozott az új járáshatárok és megyehatárok tervein, amelyek komoly változásokat hoztak volna a régiókban. A Napunk idén tavasszal elsőként hozta nyilvánosságra a terveket, amelyekre az országos közvélemény is felfigyelt, és több párt politikusa sajtótájékoztatókon reagált.

A tervekből végül a kormány bukása miatt nem lett semmi, de így is nagy hullámokat vetett, hogy a nyilvánosságot gyakorlatilag kizárva próbált a kormány előkészíteni egy olyan tervet, amely alapjaiban változtatta volna meg az ország működését.

Cikkünket, amelyben elsőként közöltük a teljes hazai médián végigsöprő hírt, mintegy 11 ezer olvasó nyitotta meg, a szlovák verzió pedig egészen rendkívüli olvasottságot produkált: több mint 122 ezer olvasót hozott.

Választási hírfolyam

Természetesen a szeptemberi előrehozott választás volt az idei év egyik fő témája, és ez az olvasottsági adatokban is megjelent. A Napunk a választási éjszakát percről percre tudósítással fedte le, ahol minden részletes adat megjelent az exit pollokról, a részeredményekről, az eredményvárók eseményeiről, a helyszíni tudósítóinktól, akik egész éjszaka kint voltak a terepen. A szerkesztőségben pedig szorgos szerkesztőink dolgoztak azon, hogy minden információ időben eljusson az olvasókhoz.

Nem sokat aludtunk azon a hétvégén, viszont láthatóan így volt ezzel sok olvasónk is, hiszen este héttől hajnali négyig tartó hírfolyamunkat több mint 8300-an követték aktívan. Közben pedig további ezrek figyelték a Partizánnal közös YouTube-os élő hírfolyamunkat is.

Az albári polgármester ügyei

Bereczk Oszkár albári polgármester neve Szlovákia legnagyobb korrupciós ügyéből, a Gorilla-ügyből lehet ismerős a szélesebb nyilvánosság számára. Berecz az idén elhunyt egykori főügyész, Dobroslav Trnka jó barátja volt, és azzal vádolták őket, hogy megzsarolták Jaroslav Haščákot, a Penta egykori főnökét a Gorilla-hangfelvételekkel, méghozzá Marian Kočner háta mögött – akitől a felvételek állítólag származtak. Nyilvánosságra került ezzel kapcsolatban egy hangfelvétel is, melyen Kočner alaposan ledorongolja Trnkát az ügy miatt.

Mi egy másik, frissebb ügy részleteinek jártunk utána, amelyben egy furcsa kerékpárút ügyében indított nyomozást az Európai Ügyészség. Bereczk sztoriját Finta Márk tollából több mint 8000-en olvasták a Napunkon, 10 ezernél is többen pedig a Denník N-en.

Gyilkos kereszteződés Dunaszerdahelyen

Augusztusban felkerestük azt a dunaszerdahelyi kereszteződést, amelynél júliusban meghalt egy 37 éves motoros, de az utóbbi években más súlyos, nem egyszer halálos áldozatokat követelő balesetek is történtek ott.

Az ügyből kampánytéma is lett, mi pedig megpiszkáltuk az állami szerveket is, hogy közöljék, mit fognak lépni a további balesetek megakadályozása érdekében. Azt ígérték, megépítik a körforgalmat a helyszínen, és a téma fontosságát jelzi, hogy erről szóló cikkünkre csaknem nyolcezren kattintottak.

Bűnügy

Kárpátalja

Média

Régészet

Repülőgép

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak