Napunk

Napunk newsfilter: Erős Fidesz-jelenlét az 50 leggazdagabb magyar között

Mészáros Lőrinc. Fotó - MTI
Mészáros Lőrinc. Fotó – MTI

1. Magyar világ, magyar tőkések, magyar strómanok. 2. Az Állami Számvevőszék függetlensége kulcsfontosságú lehet Szlovákia számára.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

Kedves Olvasók! A téli szünetben előfordulhat, hogy egy-egy nap kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében január 8-tól jelentkezik újra. Tartsanak velünk a téli szünetben is!

1. Magyar világ, magyar tőkések, magyar strómanok

A Forbes megjelentette az ötven leggazdagabb magyar nevét, rövid leírással az egyes emberekről. Mindez csak becslés, hiszen a szövevényes hálóba fonódó offshore-cégek, a magántőkealapok, a láthatatlan vagyon lehetetlenné teszi a pontosságot. A homály oka sok esetben vélhetően a rejtőzködés, sok esetben vélhetően a tisztességtelenség.

Látunk ötven nevet, közel ötven arcot, ez tehát a tőke, gondolhatja a bal agyféltekénk. Pontosabban a tőke vélt vagy valós birtokosai. Tőkések függőségi rendszerben. Független függők és független függetlenek.

Összvagyonuk 6935 milliárd forint, a magyar GDP kb. tíz százaléka. És a Forbes azt is írja, hogy most először öt magyar is lesz a nemzetközi milliárdoslistán, immár dollárban. Fantasztikus siker, minden EU-s intézkedés ellenére nő a nemzeti tőkésréteg vagyona!

Csak halkan jegyezzük meg, hogy meg ne hallják: a környéken nem is a legmenőbbek ők, Közép-Európa termel gazdagabbakat is.

A vidéket ismerve ugyanakkor nem is lepődünk meg rajta, hogy a nők aránya kicsi, de talán nemzetközileg is érvényes ez a maszkulin örökség. „It’s a Man’s Man’s Man’s World” – jegyezné meg problémaérzékenyen James Brown, hisz mégiscsak a férfi visz világosságot a sötétségbe, de azért kell olyan kis dolog is, mint a nő.

Folytatva az elmúlt évek tendenciáját, továbbra is feltörni látjuk a listán a Fidesz-embereket. Ha nem is mindig helyezésben, de gyarapodásban mindenképp magasabbra érnek.

Ebben a kontextusban érdemes értelmezni a vélhetően leggazdagabb szlovákiai magyar, a magyarországi gazdasági elithez kapcsolódó Világi Oszkár gondolatát, mely szerint „a világ nem elsősorban az anyagiakról szól”.

Mégis azt érezhetjük, hogy bár egy vérből valók vagyunk, és sújtja a magyart a sors keze a gazdaság terén is, az ő vérük mégis vérebb.

Mészáros Lőrinc egy év után visszavette a vezetést, újra a listán

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Fidesz

Napunk newsfilter

Nők

Világi Oszkár

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak