Napunk

Ki lesz az új köztársasági elnök? Ki nyeri az EP-választást? Továbbjutnak-e Szoboszlaiék az Eb-n? A Napunk tippjei 2024-re

Karikatúra - Danglár
Karikatúra – Danglár

2024-ben több fontos választás is vár ránk, kiderül, hogy Ficóék mindhárom legfőbb közjogi méltóság posztját elfoglalják-e, és Orbánék is több fontos csatát vívnak meg a választóhelyiségekben. A Napunk tippjei az új évre.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

2024 választási szuperév lesz. Szlovákiában már tavasszal köztársasági elnököt választunk, ami átrajzolhatja az ország politikai térképét. Alig néhány hónappal később az Európai Parlament új összetételéről dönthetünk, amihez számos párt, köztük a Fidesz táborába tartozók nagy előrelépést várnak. Magyarországon pedig az EP-választással egyidejűleg önkormányzati választás lesz, ami az ellenzék legfőbb erőpróbája lesz a 2022-es parlamenti választás óta.

Cikkünkben egyebek mellett megpróbáljuk megjósolni,

  • ki lesz Szlovákia új köztársasági elnöke,
  • meddig jut Fico a demokrácia felszámolásában,
  • hogyan szerepel a Szövetség az EP-választáson,
  • sikerül-e megszorongatni az ellenzéknek a Fideszt az önkormányzati választáson,
  • ki lesz az új amerikai elnök,
  • meddig menetel a magyar válogatott az Eb-n.

SZLOVÁKIA

Pellegrini lesz a befutó?

A téli szünet után egy rövid választási kampány kezdődik Szlovákiában. A köztársaságielnök-választás első fordulóját valószínűleg március végére hirdeti ki Peter Pellegrini házelnök. Ha március 23-án lesz az első forduló, a másodikat április 6-án rendezik meg. Ha így lenne, a két forduló között lenne a húsvéti szünet, ami nehezítené a két forduló közötti kampányt.

Így az sem kizárt, hogy Pellegrini korábbi dátum mellett dönt. Ha március 9-én lenne az első forduló, az a Hlas elnökének azért is megfelelne, mert a Pozsonyi, a Nyitrai és a Nagyszombati kerületben azon a hétvégén ér véget a tavaszi szünet – ezekben a kerületekben pedig inkább az ellenfeleinek akad több szavazója.

Peter Pellegrini. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, és Pellegrini nem vét nagyobb hibát, az első fordulót ő fogja megnyerni, a másodikban pedig Ivan Korčokkal mérkőzhet meg. Sok múlhat azon, az ellenzék mennyire tudja mozgósítani választóit a különleges ügyészség felszámolása ügyében. Ha nagy lesz a mozgósítás, szoros lehet az eredmény a második fordulóban, de jelenleg sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Államfőválasztás 2024

Amerikai Egyesült Államok

Ausztria

Belgium

Donald Trump

EP-választás 2024

Forró Krisztián

Ivan Korčok

Izrael

Joe Biden

Karácsony Gergely

Magyar Szövetség

Orbán Viktor

Orosz–ukrán háború

Peter Pellegrini

Portugália

Robert Fico

Románia

Smer

Vlagyimir Putyin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak