Napunk

Unja már a Mennyből az angyalt meg a bejglit? Olvasgasson irredenta és kommunista karácsonyi verseket!

Szovjet karácsonyi képeslap. Forrás - Wikipedia/historylab.dennikn.sk
Szovjet karácsonyi képeslap. Forrás – Wikipedia/historylab.dennikn.sk

Az érzelmi húrokat minden pamfletnél vagy vezércikknél könnyebben megpendítő lírát előszeretettel használta fel propagandacélokra, a tömegek mozgósítására úgy a szélsőjobb, mint a szélsőbal, különösen a karácsonyi időszakban.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A kommunista propaganda meglepően nagy erőket fordított a karácsony „államosítására”. Az egyik legnépszerűbb ünnepet a kommunisták nem törölték el, de igyekeztek megfosztani minden vallásos jellegétől. A karácsony átpolitizálása, propagandaeszközzé silányítása ugyanakkor nem kommunista találmány, attól a Horthy-korszakban sem riadtak vissza.

Sztálin, az üdvözítő

A kommunista rezsimnek a társadalom ateizálására irányuló erőfeszítései együtt jártak azzal a szándékkal, hogy a keresztény ünnepek megünneplésének módját az uralkodó párt a maga képére formálja, és az aktuális igényeinek megfelelően változtassa meg. Ez a törekvés, főleg az 1940-es évek végén és az 1950-es években, az egyik legnépszerűbb ünnepet, a karácsonyt is érintette.

A karácsony előtti időszakot már eleve beárnyékolta az, hogy december 21-én minden szovjet csatlós országban kötelezően meg kellett ünnepelni Sztálin születésnapját. Érdekesség, hogy a generalisszimusz valójában nem is azon a napon és nem is abban az évben született, amit a Párt megjelölt (1879. december 21.), hanem valószínűleg egy évvel korábban, 1878. december 18-án. Így amikor 1949 decemberében az egész keleti blokk a nagy Sztálin 70. születésnapját ünnepelte, a diktátor valójában már 71 volt.

De visszatérve a karácsonyhoz: ez az ünnep túl közkedvelt volt ahhoz, semhogy az elvtársak el merjék törölni, ezért inkább a vallási jellegét és tartalmát igyekeztek minden eszközzel háttérbe szorítani, ezzel párhuzamosan pedig az ünnephez kötődő hagyományokat új, szocialista „szertartásokkal” helyettesíteni.

Az ajándékosztó Szent Miklós/Jézuska helyét így vette át szovjet mintára a Télapó (Gyed Moroz, Dedo Mráz), a karácsonyfa tetején a betlehemi csillagot az ötágú vörös csillag váltotta fel, az éppen csak megtűrt éjféli mise pótléka gyanánt pedig kötelezővé tették az iskolai, munkahelyi fenyőünnepségeket, sőt Magyarországon még egy nagy, központi fenyőünnepélyt is tartottak a parlamentben. A megváltó, üdvözítő kisded szerepében pedig általában maga az állampárt, illetve annak vezetője, más esetben Sztálin vagy a Vörös Hadsereg tetszelgett, vagyis azok az erők, amelyek állítólag békét, jólétet, egyenlőséget és szabadságot hoztak az előző, gonosz rendszerben rabigában sínylődő, kizsákmányolt népnek.

Mennyből az angyallal támad a klerikális reakció

Az ünnep átértelmezésére kiélezett politikai nevelés már egészen kicsi korban megkezdődött, mutatott rá Zuzana Hasarová történész. Egy 1951-es csehszlovák mesekönyv például kifejezetten azzal a céllal íródott, hogy leszámoljon a Jézuska mítoszával. Egyik főszereplőjét, a naiv kis Bibinkát idősebb barátai okosítják ki, tőlük tudja meg, hogy az ajándékokat a valóságban nem a Jézuska hozza, hiszen ő nem is létezik.

Nem lehet elég korán szembesülni a dicső szocialista realitással: Bibinka a mese végén boldogan veszi tudomásul, hogy az ajándékok valójában a párt által előmozdított becsületes, kemény munka gyümölcsei.

A szocialista szellemiségű karácsonyi mesék gyártásával párhuzamosan a könyvtárakból szép csendben eltűntek a bibliai témájú mesekönyvek, sőt az angyalokkal, betlehemi csillaggal illusztrált leporellók is. De a kommunista vezetés hadat üzent a vallásos motívumokkal teletűzdelt gyerekdaloknak és egyéb karácsonyi énekeknek is.

A korabeli sajtóbeszámolók szerint az 1950-es években a pozsonyi vásárcsarnokban megrendezett karácsonyi vásárokon

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Csehszlovákia

Horthy Miklós

Karácsony

Történelem

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak