Napunk

Fideszes tanácsadók segíthették Pellegrini és Fico kampányát is a VSquare oknyomozói szerint

Orbán és Fico a brüsszeli EU-csúcson. Fotó - FB/Orbán Viktor
Orbán és Fico a brüsszeli EU-csúcson. Fotó – FB/Orbán Viktor

Miközben a magyar kormány a szuverenitásért küzd, más országokban magyar tanácsadók alakítják a politikát, derül ki a VSquare hírleveléből.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Habony Árpád és kollégái közvetlenül beavatkoztak a szlovákiai választásokba, állítja több kormányközeli forrásra hivatkozva a VSquare nemzetközi oknyomozó újságíróinak körlevele.

Az írás szerint a magyar kormányhoz közeli emberek tavaly bukkantak fel először Peter Pellegrini pártja, a Hlas környékén. Egy forrás konkrétan azt állította, hogy a fideszes tanácsadók fő összekötője az a Matúš Šutaj Eštok volt, akiből a választások után belügyminiszter lett, és rögtön nekilátott a rendőrségen belüli politikai tisztogatásoknak.

Szuverenitás nálunk és más nemzeteknél

A VSquare hírlevele felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar kormány legfőbb jelszava jelenleg épp az, hogy az ország szuverenitását minden áron meg kell védeni a külföldi politikai befolyástól. Ehhez egy Szuverenitásvédelmi Hivatalt is létrehoztak, amely felügyelni fogja, nem érkeznek-e külföldi támogatások politikai szereplőkhöz.

Ezzel egyidejűleg Orbán Viktor közeli munkatársai egy sor európai országban igyekeznek befolyásolni a helyi politika alakulását, állítják több forrásra támaszkodva az oknyomozók. A legfontosabb közülük az a Habony Árpád, aki úgy lett Magyarország egyik legbefolyásosabb embere és Orbán Viktor tanácsadója, hogy hivatalos viszony nem fűzi a kormányhoz. Habony közben milliárdos lett a kaszinópiacon lévő érdekeltségeinek köszönhetően.

A VSquare emlékeztet, hogy Habony közel áll Rogán Antalhoz, a titkosszolgálatokat is felügyelő propagandaminiszterhez, valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterhez, és együtt dolgozik a kormányközeli think tankkal, a Századvéggel.

Egy kis Hlas, egy kis Smer

Habony emberei először a Hlas környékén jelentek meg Szlovákiában, de amikor a Smer

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hlas

Matúš Šutaj Eštok

Orbán Viktor

Peter Pellegrini

Smer

Szlovák–magyar kapcsolatok

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak