Napunk

Brya, a vakvezetőtanonc ugyanolyan otthonosan mozog a nagymegyeri optikában, mint a pozsonyi főállomáson. Időközben pedig kiskamasz lett

Brya Dobogókőn, amikor még volt hó. Fotó - Napunk
Brya Dobogókőn, amikor még volt hó. Fotó – Napunk

Szubjektív élménybeszámolók sorozatával szeretnénk bemutatni egy már nem is olyan apró vakvezetőkutya-jelölt első évét, a boldog gyermekkort és azt a kalandos utat, amelynek a végén eldől, hogy beteljesítheti-e a küldetését.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Brya négy hónapos lesz, ami azt jelenti, hogy belép a prepubertás korba, kiskamasszá válik. Ez pedig két nagyobb változást jelent az ő életében és sok-sok izgalmat a miénkben.

Egyrészt a fogváltást: a kis, tűszerű tejfogak helyét fokozatosan átveszik a felnőtt fogak, amelyek nagyobbak, erősebbek és tartósabbak lesznek. Amíg viszont ez le nem zajlik, addig még inkább felerősödik a rágási kényszer, ezért továbbra is érdemes eldugni előle az értékesebb dolgokat.

Az adventi koszorú és az egyéb karácsonyi dekorációink még egyben vannak, egyedül a tavalyról megmaradt grincsfa iránt mutatott nagyobb érdeklődést. Valószínűleg valami fura alakú kaparó- és fogélesítőoszlopnak nézte, aztán addig cincálgatta, amíg a földre nem rántotta. A produkció után az ablakpárkányra menekítettük a díszfácskát. Ilyen előzmények után izgatottan várjuk, hogyan fog reagálni a rendes, nagy karácsonyfára.

A másik kedvenc rágcsálnivalója továbbra is a kéz, láb, fül, orr. Ilyenkor a jajgatás, a fenyegető hangnem, a fülének mégoly kitartó cibálása többnyire fabatkát sem ér, sőt csak még inkább felhergeli magát tőle, ezért stratégiát váltottam.

Ha vicsorogni, morogni, harapdálni kezd, akár egy mini-alien, és sehogy máshogy nem lehet őt leállítani, átkapcsolok grizzly-üzemmódba, két lábra állok, karmokat formálok a kezemből, morgok, hörgök, szóval megpróbálok minél félelmetesebb látványt és hanghatást kelteni.  Esetleg meg is ragadom a nyakánál, egy szóval igyekszem éreztetni vele, ki a falka erősebb tagja.

Miközben nagyjából ugyanazt csinálom, amit egy idősebb fajtársa tenne, amikor már az agyára megy a kis zöldfülű irritáló produkciója. Ez eddig még mindig bevált.

Fogócska

A másik változás, hogy a prepubertás korba lépve a kutya egyre önállóbbá és bátrabbá válik, csökken a védelem iránti ösztönös igénye, ezért megnő a kockázata, hogy a terepen messzebbre is elmerészkedik és nem jön vissza a hívásunkra, ez pedig könnyen bajt okozhat. Szóval érdemes flexi pórázt használni, illetve csak tökéletesen biztonságos helyen elengedni őt.

Brya imád fogócskázni az udvarban, főleg, ha valamit a szájába vesz – dióhéjat, apró botot stb. Ezek közül semmi sem válik a hasznára, ha lenyeli, szóval ajánlatos még idejében kioperálni a szájából, már ha sikerül elkapni őt. De persze ilyenkor a behívásra egyáltalán nem reagál, hiszen azt akarja, hogy kergessem.

A legjobb, amit tehetek,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Állatvédelem

Brya kalandjai

Egészség

Kutyák

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak