Napunk

Növekszik Pellegrini támogatottsága, pedig még nem jelentette be az indulását. Jelenleg legyőzné Korčokot

Pellegrini portréja abból az időből, amikor 2014 és 2016 között házelnök volt. Fotó N – Tomáš Benedikovič
Pellegrini portréja abból az időből, amikor 2014 és 2016 között házelnök volt. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Először mérték meg Forró Krisztián elnökjelölt támogatottságát is.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Ha decemberben tartanák a köztársaságielnök-választást, és Peter Pellegrini is indulna, akkor a választók negyede adná rá a voksát és nagyjából ugyanennyien fontolgatnák, hogy szavaznak rá – derül ki az Ipsos ügynökség felméréséből, melyet a Denník N rendelt meg. A felmérés a december 13–18. közötti időszakban készült.

Pellegrini támogatottsága megközelíti az 50 százalékot, ami elméletileg már az első fordulóban győzelmet érhet.

Ivan Korčok államfőjelöltre a választók 16 százaléka bizonyosan szavazna, további 16 százalék tartja lehetséges választásnak.

Az Ipsos megmérte Hamran István volt országos rendőrfőkapitány támogatottságát is. Hamran a múlt héten jelentette be, hogy fontolgatja az elnökjelöltséget. A támogatottsága jelenleg 19 százalék körüli: a válaszadók 5 százaléka mondta azt, hogy rá szavazna, további 14 százalék pedig fontolóra venné. A volt rendőrfőkapitány azonban csütörtökön közölte a SME napilappal, hogy mégsem indul az államfőválasztáson.

Hamran nem lett volna esélytelen, de indulása veszélyeztethette volna Ivan Korčok esélyeit, hogy eljusson a második körig. Mindketten ugyanazokat a választókat szólítják meg.

Roman Podmarčík, az Ipsos elemzője szerint Hamran jelöltsége már az első fordulóban Pellegrini győzelmét hozhatta volna el, mert Pellegrini legfőbb kihívójának, Ivan Korčoknak a pozícióját gyengítette volna. „Ez a helyzet csökkentheti egy ilyen jelölt mozgósító erejét és hógolyóhatását. Magas részvétel esetén pedig Peter Pellegrini már az első fordulóban győzhetne” – mondta Podmarčík.

Évek óta viták folynak arról, hogy az elnökválasztás első fordulójában a győzelemhez elegendő-e az érvényes szavazatok többsége.

Az alkotmány kimondja, hogy azt a jelöltet választják meg, aki „a választásra jogosult érvényes szavazatok többségét” kapja, ezt néhány jogász úgy értelmezi, hogy nem elég a résztvevő választók többsége a győzelemhez az első fordulóban.

Štefan Harabin és Igor Matovič, akik jelöltsége felmerült, továbbra is esélytelen. Mindkét potenciális jelölt esetében érvényes, hogy a választók több mint a fele határozottan elutasítja. Az első fordulót még sikerrel vehetik, de a második fordulóban már kizárt a győzelmük.

Ha összevetjük a friss eredményeket a novemberi közvélemény-kutatási eredményekkel, akkor azt látjuk, hogy sem Korčok, sem Harabin támogatottsága nem változott érdemben. Ezzel szemben Pellegrini potenciálja (akik biztos választók és azok, akik számára elfogadható jelölt) egy hónap alatt öt százalékot nőtt.

Pellegrint főként a jelenlegi kormánypártok választói támogatják, Korčokot pedig az ellenzéki tábor. Nem meglepő, hogy Harabin támogatói a rendszerellenes pártok választói.

Az Ipsos-felmérés modellezett egy második fordulót, melyben Pellegrini egy másik jelölttel csapna össze. Kiderült, hogy jelenleg egyik jelöltnek sincs esélye arra, hogy a második fordulóban megverje Pellegrinit, a legnagyobb esélye Ivan Korčoknak van.

Ha ők ketten találkoznának a második fordulóban, akkor Pellegrinit a válaszadók 48 százaléka, Korčokot pedig 27 százaléka támogatná, 12 százalékuk nem tudna dönteni, 12 százalék inkább nem szavazna.

Ugyanakkor érdemes felidézni, hogy 2014-ben és 2019-ben az államfőválasztás utolsó hónapjaiban jelentős átrendeződés történt. 2014-ben az esélyes Robert Ficót legyőzte Andrej Kiska. 2019-ben pedig úgy nyert Zuzana Čaputová, hogy sokáig csak a harmadik legnépszerűbb jelölt volt.

Milyen felméréseket közöl a Napunk

A Napunk négy intézmény politikai felméréseinek eredményeit közli a szlovákiai pártok támogatottságáról. Ezek az AKO, a Focus és az Ipsos, valamint a rendszeres felméréseket nem készítő Fórum Kisebbségkutató Intézet.

Ezek az intézmények a legmegbízhatóbbak a számunkra, mivel ismerjük módszertanukat, átláthatóságukat, tapasztalataikat.

Focus és az AKO hosszú évek óta jelen vannak a szlovákiai piacon, és számos választás során beigazolódott a hitelességük. Az Ipsos egy nemzetközi ügynökség itteni fiókja, amelynek Franciaországban, az Amerikai Egyesült Államokban vagy Csehországban is vannak tapasztalatai politikai felmérésekkel. Ezzel az ügynökséggel testvérlapunk, a Denník N 2022 augusztusa óta szorosabb együttműködésben dolgozik, így a Napunk szerkesztőségének is lehetősége van jobban betekinteni a munkájuk részleteibe.

Fórum Kisebbségkutató Intézet egyedüliként végez hosszú évek óta felméréseket külön a szlovákiai magyarokra fókuszálva.

A felmérések eredményeinek magyarázatakor fontos hangsúlyozni, hogy azok nem választási előrejelzések, hanem csak a pillanatnyi választói hangulatról adnak képet. Érdemes ezért inkább a hosszabb távú tendenciákat és a megbízhatósági intervallumot figyelni.

A magyar pártok esetében szem előtt kell tartani, hogy mindegyik ügynökség viszonylag kis magyar nemzetiségű mintával dolgozik, ezért itt az adatok pontatlanabbak lehetnek, mint a szlovák pártok esetében. Erről itt írtunk bővebben.

Nem hozunk nyilvánosságra olyan felméréseket, amelyek módszertanát közelebbről nem ismerjük, amelyek nem elég átláthatóak vagy nem következetesek például az adatgyűjtés hosszát és módját tekintve.

Államfőválasztás 2024

Felmérés

Forró Krisztián

Hamran István

Ivan Korčok

Peter Pellegrini

Štefan Harabin

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak