Napunk

Napunk newsfilter: A szuperszuverén Szijjártó valahogy elfelejtett kiállni a szlovákiai magyarok jogaiért

Szijjártó Péter Brüsszelben 2023. május 22-én. Fotó - Szijjártó Péter / Facebook
Szijjártó Péter Brüsszelben 2023. május 22-én. Fotó – Szijjártó Péter / Facebook

1. Szijjártót nem érdeklik különösebben a szlovákiai magyarok jogai. 2. Szakértelem SNS-módra. 3. Ha gondolkodsz, Fico nem fog szeretni.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Szijjártót nem érdeklik különösebben a szlovákiai magyarok jogai

Mindig van abban valami bájos, amikor két külügyminiszter egymás vállát veregeti, és bizonygatják, hogy milyen hatalmas, mély, szívbéli barátság van köztük. Persze ők is tudják, hogy ez nem igaz, meg mi is – és ők is tudják, hogy mi is tudjuk, és így tovább.

S ahogy elnézi az ember, ahogy Szijjártó Péter és Juraj Blanár, a két szuperszuverén külügyminiszter hájjal kenegeti egymást, elgondolkodik: mennyivel őszintébb volt a kor még 15 évvel ezelőtt is, amikor a magyar külügy legalább kinyitotta a száját, ha a szlovákiai magyarok jogainak csorbítására készült valaki.

A magyar külügy ugyanis kérdezett, mikor megverték Malina Hedviget, kérdezett, mikor összeverték a dunaszerdahelyi szurkolókat, kérdezett, mikor az első Fico-kormány elfogadta a nyelvtörvényt. S kérdezett akkor is, mikor Ficóék megtiltották a kettős állampolgárságot.

Kérdezni? Minek? De változik a világ. Ezek az ügyek már a szőnyeg alatt pihennek, sok éve nem foglalkozik velük senki. Barátság van. Szívélyes, kézfogós, vállveregetős, mosolygós barátság. A lényeg, hogy szeressük egymást, és ne kérdezzünk, ha nem muszáj. Lehet tippelni, vajon Szijjártó Péter szükségszerűnek érezte-e, hogy rákérdezzen, mi is lesz a Kisebbségi Kulturális Alappal, melyet a Fico-kormány most készül megszüntetni.

A KKA egy fontos intézmény, még ha nem is működik tökéletesen. Mégis, hosszú idő után az első olyan intézmény volt, mely jogbővítést hozott a szlovákiai magyaroknak. De ahelyett, hogy azon agyalnánk, hogy lehetne jobbá, hatékonyabbá tenni a működését, hogy lehetne bele még több pénzt tenni, hogyan lehetne még jobban függetleníteni, most azzal nézünk szembe, hogy meg akarják szüntetni.

Ha a KKA-t beolvasztják egy állami gigaalapba, mely politikai befolyás alá kerül a „hatékonyság és átláthatóság érdekében”, akkor elveszik minden, ami vívmánnyá tette az alapot. Martina Šimkovičová kulturális miniszter és potentátjai mondják majd meg, mi a jó magyar kultúra – mert éppen erre készülnek, ők akarják megmondani, mi a jó és mi a rossz. S ezt még csak nem is titkolják.

Ebben a helyzetben tehát a szuperszuverén Szijjártó igazán kérdezhetett volna valamit Juraj Blanártól. Ehelyett

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

KKA

Napunk newsfilter

SNS

Szijjártó Péter

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak