Napunk

Ezeket olvastuk 2023-ban: az év könyvei a Napunk újságírói szerint

Illusztráció - Midjourney
Illusztráció – Midjourney

Kevés olyan kellemes dolog van a világon, mint egy hosszú, hideg téli estén, egy kényelmes pizsamában beülni a kedvenc fotelünkbe, és elmélyülni egy remek olvasmányban. Mutatjuk, az idén mit olvastunk, és mit ajánlunk szívesen másoknak is.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Szalay Zoltán
J. M. Coetzee: A lengyel

A dél-afrikai származású J. M. Coetzee szinte minden könyve az elesettekről és a hozzájuk való viszonyulásról szól, és kevés olyan szerzőt ismerek, aki nagyobb érzékenységgel, plaszticitással és erősebb nyelvi invencióval tudna erről a témáról írni.

A lengyel egy rövidke regény, amelynek a története nagyon egyszerű: egy idős lengyel zongoraművész beleszeret egy középkorú, gazdag barcelonai nőbe. A nő először nem tud mit kezdeni a férfi vonzalmával, de végül enged neki, habár viszonozni nem képes azt. A férfi halála után mégis megmarad kettejük között valamiféle kapcsolat, ami a nő részéről talán a gondoskodás kényszere, talán a megértés vágya.

A furcsa viszonyt nyelvi nehézségek is bonyolítják: a férfi és a nő idegen nyelven, angolul kommunikál egymással, így nem tudják igazán pontosan kifejezni az érzéseiket. A nő végül lengyelül írt verseket talál a férfi hagyatékában, amelyeket lefordíttat, de így is nehezen jut közelebb ahhoz, mit akart valójában tőle a férfi.

A férfi érzelmi és szakmai életében is gyámoltalan, mint aki senkivel nem tud szót érteni ebben a világban, ezért a végsőkig elszigetelt marad.

A lengyel a kudarcok könyve, és Coetzee egyedülálló abban, hogy egyszerre finoman és mégis brutálisan tud írni a kudarcokról, az elhagyottságról, a beteljesületlenségről. Ez egy olyan fájdalmas könyv, amelynek az olvasása nem megterhelő, mégis valahol mélyen furcsa, nehezen kiheverhető nyomot hagy az emberben.

Coetzee azokat az erkölcsi, etikai és érzelmi kérdéseket feszegeti, amelyek túl vannak a hétköznapi konvenciókon, de nem menekülhetünk előlük, ha lelkiismeretes emberekként akarunk élni.


Papp Attila
Tim Marshall: A földrajz hatalma

Idén jelent meg magyar fordításban a brit külpolitikai újságíró

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ankét

Irodalom

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak