Napunk

Konszolidáció vagy kizsákmányolás? A parlament megszavazta az adók és a járulékok emelését

Fotó - TASR
Fotó – TASR

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

  • A kormány nagyobb adókat vet ki a bankokra, a Slovnaftra, a dohánytermékekre és a szeszes italokra.
  • Emelkedik az osztalékok után fizetett adó is.
  • A cégek számára újra életbe lép a minimáladó.
  • A második pillérhez való hozzájárulás 4 százalékra csökken.
  • A munkáltatóknak, a magánvállalkozóknak és az önköltségeseknek emelkednek az egészségügyi járulékok.

A parlament megszavazta azokat az intézkedéseket, amelyekről a kormány azt állítja, hogy az államháztartást hivatottak konszolidálni. A törvényt 78 képviselő támogatta.

Azok a változások, amelyek januártól leginkább a munkáltatókat, a cégeket és a vállalkozókat sújtják majd, a parlamenti ellenzék szerint „csak azok kizsákmányolása, akik értékeket hoznak létre”.

Az állam magasabb adókkal és egészségügyi járulékokkal sújtja őket és még a második pillérbe fizetett hozzájárulásokat is csökkenti.

A megszavazott változtatásokkal kapcsolatos alapvető probléma a munkaerő árának további emelkedése. Eközben a munkavállalók adóterhe Szlovákiában már régóta a legmagasabb az egész régióban, Ausztriát és Németországot is beleértve.

Azt a pénzt, amelyet az állam ezekkel az intézkedésekkel szerez (mintegy 1,6 milliárd euró), a jelzáloghitel-törlesztéshez való, korábban beígért hozzájárulásra, a 13. havi nyugdíj átlagnyugdíj összegű kifizetésére és a szülői nyugdíj megőrzésére, valamint az új sportminisztérium létrehozására és működtetésére kívánja fordítani. A legjelentősebb összeget a háztartási gázárak támogatására fordítják.

A parlament a múlt héten három napig tárgyalt a törvényről. A két napon át éjfélig nyúló vitában 47 ellenzéki képviselő szólalt fel. A koalíció egyetlen egyszer sem kapcsolódott be. Az ellenzék így próbálta elhúzni a vitát, hogy a büntető törvénykönyv módosítását és a speciális ügyészség eltörlését már ne tudják idén megtárgyalni. Az ellenzék tizenhat módosító indítványt nyújtott be. Javasolták az egészségügyi járulékok emelésének eltörlését, a második pillérbe fizetett hozzájárulás csökkentésének eltörlését, a minimáladó és a magasabb osztalékadó eltörlését, valamint a magasabb közigazgatási és bírósági illetékek eltörlését. A parlament ebből semmit nem hagyott jóvá.

A koalíció nem bocsátotta szavazásra Ľubomír Galko 290 pontos módosító indítványának egyes pontjait. Ez az összes bírósági és közigazgatási illeték emelésének törlésére vonatkozott. Az ellenzék szerint a koalíciós képviselők megsértették a képviselők jogait, amiért az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Az ellenzéki képviselők szerint az állam az intézkedéseivel nem is spórol és nem is konszolidál. Július Jakab (Slovensko, korábban OĽaNO mozgalom) képviselő azt mondta, hogy ez nem a konszolidáció törvénye, hanem a koldulásé.

Simona Petrík (PS) képviselő megállapította, hogy ez az eladósodás törvénye is egyben, amely Szlovákiát a görög útra viszi.

„A konszolidáció a Smer pártszékházában készült” – mondta Štefan Kišš (PS). Véleménye szerint ez nem konszolidáció, hanem Szlovákia eladósítása.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Adózás

Egészségügy

Fico-kormány

Gazdaság

Nyugdíj

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak