Napunk

Megszüntetheti a Fico-kormány 2024-ben a Kisebbségi Kulturális Alapot

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Az eddig jelzett terveknék drasztikusabb intézkedésre szánhatja rá magát a Fico-kormány a kisebbségi kultúra finanszírozása terén.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Martina Šimkovičová vezette kulturális minisztérium már korábban jelezte, hogy nem fogja érintetlenül hagyni a Kisebbségi Kulturális Alapot (KKA), ám eddig még csak arról volt szó, hogy növelik az alapban a minisztériumi ellenőrzést. A Fico-kabinet jövő évi jogalkotási tervéből azonban az derül ki, hogy ennél drasztikusabb beavatkozás várható, és az alap akár meg is szűnhet – beolvadhat egy nagy, átfogó kulturális alapba.

A jogalkotási terv szerint – mely hétfőn került tárcaközi egyeztetésre – júniusban nyújtanák be azt a törvényt, mely létrehozná a Kultúratámogatási Alapot. Az új intézményt a Művészeti Alap (Fond na podporu umenia) és a Kisebbségi Kulturális Alap összevonásával hoznák létre. Feladata az államnyelv, a szlovák irodalom, az élő kultúra, a kulturális örökség és a kisebbségi kultúra támogatása lenne.

Ezzel gyakolatilag megszűnne a 2017-ben, az előző Fico-kormány idején létrehozott, önálló KKA. Az alapot annak idején a kultúra depolitizálása és a kisebbségek kulturális önrendelkezésének erősítése miatt hozták létre, a tervezetet az akkor kormánypártként tevékenykedő Híd vitte keresztül a kormányon és a parlamentben.

Az alap előnye az volt, hogy a kisebbségi szervezetek maguk dönthették el, kiket jelölnek azokba az öttagú bizottságokba, melyek a támogatások elosztásáról döntöttek. Három tagot adtak a szervezetek, kettőt pedig az alap igazgatója nevezett ki. A mindenkori kulturális minisztériumnak így nem volt érdemi beleszólása, hogyan osztják el a bizottságok a több mint 8 millió eurós állami támogatást. Ebből az összegből több mint 4 millió euró járt a magyar szervezeteknek.

Alena Kotvanová, a KKA igazgatója a Napunk kérdésére azt mondta, a kormány jogalkotási tervében szereplő törvényről még nincs információja. „Nem tudtam arról, hogy ez bekerült a jogalkotási tervbe. Nem hivatalosan hallottam már a tervről, de hivatalosan még senki sem beszélt velem erről, senki sem tájékoztatott” – mondja.

A KKA működését a múltban sok kritika érte, elsősorban azért, mert az alap lassan dolgozta fel az igényléseket – Alena Kotvanová korábban azt mondta a Napunknak, ez egyebek mellett azért történt, mert az utóbbi években többször is változtak a vonatkozó törvények, melyek hatással voltak az alap működésére.

A kormány ugyanakkor nem ezen végénél fogta meg a KKA körüli reformigényeket – a kormányprogram általánosan fogalmaz, de nem arról beszél, hogy Ficóék megerősítenék az alap önállóságát, lehetőségeit, és elhárítanák az adminisztratív akadályokat.

Kisebbségek

KKA

Kultúra

Kulturális minisztérium

Támogatás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak