Napunk

A pontynak is, nekünk is jobb, ha nem visszük haza élve. A stressz vagy a fulladásos halál miatt romlik a hús minősége

Az állatvédők petícióban követelik az élőhal-árusítás teljes körű tilalmát. Fotó - TASR
Az állatvédők petícióban követelik az élőhal-árusítás teljes körű tilalmát. Fotó – TASR

Az utóbbi hetekben politikai vitatémává vált a karácsonyi pontybiznisz, miközben egy tavalyi felmérés szerint a lakosságnak már csak az egyharmada vásárol élő halat karácsony előtt. Felkerestünk néhány csallóközi halvásárt, hogy érdeklődjünk a halak eredete és a vásárlói szokások felől.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A szlovákiai állatvédők szerint a karácsony előtti tömeges élőponty-árusítás a szocializmusból itt ragadt, káros szokás, amely nincs összhangban az állatokkal való humánus bánásmód legalapvetőbb elveivel sem, ezért a betiltását követelik.

A földművelésügyi miniszter ugyanakkor azzal érvel, hogy a karácsonyi halvásárok felszámolása tovább csökkentheti a halfogyasztás mértékét, ami Szlovákiában már így is rendkívül alacsony szinten van.

Kompromisszum lehetne, ha végre nálunk is megszűnne az a gyakorlat, hogy a vásárló élve viszi haza a halat. Ez már Magyarországon és Lengyelországban sem megengedett.

Csicsón kezdődött a halkalamajka

Peter Pellegrini, a parlament elnöke november elején talán életében először látogatott el a komáromi járásbeli Csicsóra, pontosabban a csicsói halastavakhoz, hogy részt vegyen az idei első tömeges, „ünnepi” halfogáson.

„Azt gondolom, hogy nem kellene azon spekulálnunk, hogy betiltjuk az élő pontyok árusítását. Az egészséges szlovák édesvízi halak fogyasztása a legjobb dolog, amit tehetünk” – szögezte le a házelnök Csicsón. Pellegrinit a Szlovák Horgász Szövetség által üzemeltetett halgazdaságba Richard Takáč földművelésügyi miniszter is elkísérte.

Eközben a nagyobb áruházláncok már tavaly óta nem árusítanak élő halat, és állatvédelmi okokra hivatkozva azt sem teszik lehetővé, hogy a szupermarketek mellett egy harmadik fél végezzen ilyen tevékenységet. Vagyis elég valószínű, hogy a Tesco, a Kaufland, a Lidl vagy a Billa előtti parkolókban idén sem fogunk találkozni halárusokkal.

Hasonló intézkedést vezetett be Zsolna város önkormányzata is: Szlovákiában elsőként rendeletben tiltotta meg az élő halak értékesítését a városi tulajdonban lévő közterületeken.

Érez-e fájdalmat egy hal?

A Humánny pokrok nevű civil szervezet, amely petíciót indított a fogyasztásra szánt élő pontyok árusításának teljes körű betiltása érdekében – ezt eddig több mint 17 ezren írták alá –, üdvözölte az áruházláncok és a zsolnai városvezetés döntését.

Nem így Takáč, aki múlt héten sajtótájékoztatót hívott össze az ügyben, ahol egyebek mellett szóba került az is, vajon érezhetnek-e a halak fájdalmat. A miniszter által meghívott állatorvos azt mondta, ennek igen kicsi a valószínűsége.

Az állatvédők ezzel szemben azt állítják, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Állatvédelem

Karácsony

Mezőgazdaság

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak