Napunk

Gyimesi György: Be fogok kopogni a liberális körök ajtaján

Gyimesi György. Fotó - TASR
Gyimesi György. Fotó – TASR

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Párton kívüliekből építene hálózatot Gyimesi György, aki hosszas huzavona után, egy konkrét ígéret hatására lépett be a Magyar Szövetségbe – s alelnökké is választották. Bár Forró Krisztián centrista politikát hirdetett meg, az egykori OĽaNO-s képviselőnek esze ágában sincs ilyet folytatni. Káderezni ugyan nem akar, de azt mondja, másként kéne kinéznie a párt elnökségének – és a polarizáló kérdésekbe is bele akar állni.

Gyimesi Györggyel arról beszélgettünk,

  • miért lépett be a Szövetségbe,
  • kiket kéne megszólítania a pártnak, s hogyan tud ehhez hozzájárulni,
  • mit ért „gombaszögi életérzés” alatt,
  • miért Ukrajna európai integrációjával kezdte a sajtótájékoztatói sorát,
  • s hogy bekopogna-e egy liberális civil szervezethez a hálózatépítés során.

A választások után elég keményen bírálta a Szövetséget. Aztán végül mégis belépett. Miért?

A választási kudarc után úgy éreztem, hogy lényeges változásokra van szükség az egyetlen talpon maradt magyar pártban. Továbbra is úgy gondolom, hogy ha valaki ötször elbukik, az ugyanazokkal a személyekkel, ugyanolyan politika mellett hatodszorra sem fog sikerhez vezetni.

Az én bírálatom, az én kritikám főleg erre irányult, az önreflexióra és a módszerek változtatására. Ez nem személyeskedés volt. S amikor tárgyaltunk a kollégákkal a belépésemről, az elején úgy tűnt nekem, hogy ennél azért több kell.

Nem voltam párttag, párton kívüliként pedig az egyetlen lehetőségem felhívni a figyelmet dolgokra az volt, hogy a Facebookon posztoltam. Máshogy nem tudtam beleszólni a párt dolgaiba. Ez a kongresszus előtti hétig húzódott: akkor leültem Berényi Józseffel, majd Forró Krisztiánnal. S meggyőztek, hogy megtehetem, amit szeretnék – egy támogatói hálózatot, egy másik struktúrát építhetek, a párton belül szabad kezet kapok rá, ez lesz a portfólióm, s ezt a párt anyagilag és erkölcsileg is támogatni fogja.

Ez volt az ajánlat, amely meggyőzőtt, és azt mondtam, rendben van, nem osztjuk meg a magyar választópolgárokat, hanem megpróbáljuk őket minél nagyobb számban becsatolni a munkába.

Voltak más opciói, ajánlatai is?

Voltak, de mivel ezt az ajánlatot fogadtam el, és megválasztottak alelnöknek is, ezek már tárgytalanok, és nem is akarok róluk beszélni.

Azt mondja, hogy az önreflexiót várta a párttól. Mennyire elégedett a közgyűlés eredményével ebből a szempontból?

Igaza volt azoknak, akik azt mondták, hogy ha káderezni próbálok, akkor valójában ugyanazt csinálom, mint Sólymos László vagy Rigó Konrád azelőtt.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gyimesi György

Magyar Szövetség

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak