Napunk

Robert Fico nem állt Orbán Viktor mellé, amikor az Ukrajnának szánt támogatást blokkolta, de megérti a döntését

Orbán Viktor az EU-csúcson. Fotó - TASR/AP
Orbán Viktor az EU-csúcson. Fotó – TASR/AP

A tagállamok kijátszhatják a magyar vétót. Kiküldött tudósítónktól Brüsszelből.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A brüsszeli csúcstalálkozón az uniós vezetők megállapodtak az Ukrajnával és Moldovával folytatott csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, nem sikerült megegyezniük azonban az uniós költségvetés felülvizsgálatáról, amelynek keretében 50 milliárd eurós pénzügyi csomagot kellett volna jóváhagyniuk Ukrajna számára.

Az Ukrajnának szánt segítség a magyar miniszterelnök miatt akadt meg, aki a döntést megvétózta. Orbán Viktor ezt pénteken kora reggel jelentette be az X-en (korábban Twitter).

Később Charles Michel az Európai Tanács elnöke is megerősítette, hogy a felülvizsgálattal 26 tagállam értett egyet, miközben egyhangú döntésre volt szükség. A tárgyalásokat a jövő év elején, egy rendkívüli csúcson folytatják.

Portugália azt javasolta, osszák el Magyarország részét a tagállamok között

Az uniós költségvetés felülvizsgálatáról folytatott tegnap éjjeli tárgyalásokon nem született megállapodás, de részeredményeket sikerült elérni. A teljes 100 milliárd eurós csomagból eredetileg 22,5 milliárd euró lett volna a „fresh money”, azaz a tagállamoktól érkező új pénz, amelyet éjjel 21 milliárd euróra csökkentettek. Ebből még mindig 17 milliárd maradt volna Ukrajnának vissza nem térítendő hozzájárulás formájában.

Mivel a megállapodást Magyarország ellenállása akadályozta, az éjszakai tárgyaláson a portugál miniszterelnök azzal a javaslattal állt elő, hogy az Ukrajnának szánt támogatás 230 millió eurós magyar részét osszák fel a többi 26 tagállam között. Ehhez azonban nem sikerült politikai támogatást szerezni. Nem tudni, mit lépne Magyarország, ha a tagállamok ebben egyeznének meg, de Orbán Viktor a tárgyalások során egy álláspontot ismételgetett, mégpedig azt, hogy nem.

Néhányan úgy vélik, Magyarország azért nem támogatta az Ukrajnának szánt csomagot, mert még valójában nem kapta meg azt a 10,2 milliárd eurót, amelyet az Európai Bizottság a brüsszeli csúcstalálkozó előestéjén szabadított fel számára a zárolt uniós forrásokból. Diplomáciai források szerint Magyarország részéről nagy a bizalmatlanság azzal kapcsolatban, hogy végül valóban megkapják-e ezt a pénzt, amit tulajdonképpen közvetve Orbán Viktor is megerősített a magyar közrádiónak adott interjújában.

Ha azonban a következő, januárban vagy februárban esedékes rendkívüli csúcstalálkozó előtt megkapják a felszabadult uniós forrásokat,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Unió

Orbán Viktor

Ukrajna

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak