Napunk

Orbán nem vétózott, az EU megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával

Orbán Viktor az EÚ-csúcson. Fotó - Európai Tanács
Orbán Viktor az EÚ-csúcson. Fotó – Európai Tanács

A kulcsfontosságú uniós csúcson mindenki Orbánra figyel, Zelenszkij azt üzente, ne hagyják cserben az ukrajnaiakat. Kiküldött tudósítónktól Brüsszelből.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Cikkünk frissül.

Amikor az uniós vezetők csütörtök reggel megérkeztek az Európai Tanács csúcstalálkozójának helyszínére, a legnagyobb érdeklődés Orbán Viktor magyar miniszterelnököt övezte. Orbán Viktor jelezte, hogy Magyarország blokkolni fogja az Ukrajnával folytatott csatlakozási tárgyalások megkezdését és az Ukrajnának szánt segélycsomagot is.

„Ha a tagságról beszélünk, akkor a magyar álláspont azt mondja, hogy ez egy érdemalapú, szofisztikált jogi eljárás, vannak feltételei, ezek nem teljesültek. A tanács nincs olyan helyzetben, hogy döntsön. Jöjjünk vissza később, amikor a feltételek teljesülnek. Ebből nem fogunk elmozdulni, akármi is az ajánlat” – jelentette ki a magyar miniszterelnök.

„A magyar genetikailag nem érzékeli a nyomást, ez bennünket nem befolyásol” – válaszolta Orbán arra a kérdésre, hogyan látja azt a nyomást, ami ezekben a napokban nehezedik Magyarországra, hogy támogassa az Ukrajnával való tárgyalásokat és a segélycsomagot. „Nekünk álláspontunk van, azt fogjuk képviselni. Szövetségesek mindig vannak. Most nem Ukrajnáról van szó, hanem az Európai Unió bővítéséről” – jelentette ki Orbán.

A magyarországi kormánypárt még az EU vezetőinek tárgyalása előtt egy határozattervezetet nyújtott be az Országgyűlésnek, amelyben elutasítja az Ukrajnával folytatott csatlakozási tárgyalásokat. A határozatot maga a miniszterelnök védelmezte a parlamentben. Orbán arról beszélt, hogy Ukrajna nem teljesíti az Európai Bizottság feltételeit. Ukrajna felvétele Orbán szerint veszélyeztethetné a jelenlegi tagországok mezőgazdaságát és piacait.

Frissítve 18:42-kor: Ehhez képest meglepően gyorsan megszületett a megállapodás a csúcstalálkozó egyik legfontosabb pontjáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke délután 18:25-kor tette közzé az X-en, az egykori Twitteren, hogy az Európai Tanács úgy döntött, megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával.

Emellett Georgia tagjelölti státuszt kapott, Bosznia-Hercegovinával pedig megkezdik a tárgyalásokat, ha elérik a szükséges feltételek teljesítését.

A dolog érdekessége, hogy Orbán Viktor elmondása szerint nem támogatta ezt a döntés. Habár a tagállamoknak egyhangú döntést kellett hozniuk, Orbán 18:44-kor a Facebookra feltöltött videója szerint Magyarország távolmaradt ettől a döntéstől. A Politico szerint Orbán kiment a teremből, hogy megszülethessen az egyhangú döntés.

Mitől tartottak a vezetők

Az Európai Tanács idei utolsó ülése, azaz az uniós vezetők csúcstalálkozója előtt azt lehetett hallani, hogy az eredetileg kétnaposra, csütörtökre és péntekre tervezett találkozó szombatra, de esetleg vasárnapra is átnyúlhat. Csütörtökre még nem vártak releváns eredményeket.

Számos vezető aggódva ült le a tárgyalóasztalhoz.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

EU-csúcs

Európai Unió

Olaf Scholz

Orbán Viktor

Robert Fico

Ukrajna

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak