Napunk

Forró Krisztián és Gyimesi György elmondta Orbán szövegét az ukrán EU-csatlakozásról

Gyimesi György és Forró Krisztián. Fotó - Napunk, Ibos Emese
Gyimesi György és Forró Krisztián. Fotó – Napunk, Ibos Emese

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Ukrajna uniós csatlakozásának kérdésében Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke és Gyimesi György alelnök Magyarország álláspontján van. Hangsúlyozták, ez a saját véleményük, nem pedig a párt álláspontja.

Ma és holnap tartják az idei év utolsó uniós csúcstalálkozóját, melyen a 27 uniós állam- és kormányfő többek között Ukrajna és Moldova uniós csatlakozásáról és az EU költségvetésének kiegészítéséről is tárgyal. Orbán Viktor magyar miniszterelnök mindkét állam ügyében vétóval fenyeget.

Az Európai Bizottság novemberben javasolta a csatlakozási tárgyalások megindítását Ukrajnával és Moldovával, de a két ország egyike sem teljesítette az előzetes elvárásokat. Ukrajna a hét reformból csak négyet teljesített, Moldova pedig két reformtörekvést nem vitt végig. Orbán ma a csúcs előtt megismételte, hogy nem kellene elindítani Ukrajna uniós csatlakozásának tárgyalásait, és blokkolja az unió Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós csomagját is.

Forró és Gyimesi kijelentette, nem támogatják, hogy Ukrajna most csatlakozzon az Európai Unióhoz. „Az Európai Unió tartsa be a saját szabályait, ne legyen különbség Ukrajna és a Nyugat-Balkán között, mert az unió jövője szempontjából ez nem hoz semmi jót” – mondta Gyimesi György.

A Magyar Szövetség két politikusa gyakorlatilag megismételte a magyar miniszterelnök álláspontját. Forró Krisztián pártelnök jogosnak nevezte Ukrajna azon törekvéseit, hogy az Európai Unió tagja legyen. Ugyanakkor emlékeztett arra, hogy Szlovákiának is feltételeket kellett teljesítenie a csatlakozáskor. „Jogos elvárás, hogy az új tagországok is teljesítsék ezeket a feltételeket. Több ország több éve várja a csatlakozás lehetőségét” – utalt Forró a nyugat-balkáni országokra.

Az egyenlő bánásmód elvét várja el Ukrajnával szemben az Európai Uniótól, Forrónak kétségei vannak afelől, hogy Ukrajna rövid időn belül képes lenne teljesíteni ezeket a feltételeket. Szerinte a nemzeti közösségekkel kapcsolatban is vannak hiányosságok, bár Ukrajna az utóbbi napokban elfogadta azt a törvényt, mely az országában élő nemzetiségek jogaival foglalkozik, de ezek még Forró szerint nem érik el a 2015-ös állapotokat.

Legyen béke

„Mi a Szövetségben azt gondoljuk, hogy Ukrajnának sokkal jobban segítene a béke, mint az üres politikai gesztus és a fegyver” – mondta Gyimesi György, a párt új alelnöke, aki az ukránok csatlakozását azért ellenzi, mert Ukrajnában az egy főre eső GDP a háború kitörése előtt 4 ezer euró volt, miközben az unióban ez az összeg átlag 30 ezer euró. Gyimesi szerint Ukrajnát államcsőd fenyegeti, és a külföld támogatása nélkül már csődbe ment volna, ráadásul háborúban áll, és egy ilyen országot nem szabad bevenni az unióba.

Gyimesi György is megismételte Orbán Viktor érveit,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Unió

Forró Krisztián

Gyimesi György

Magyar Szövetség

Orosz–ukrán háború

Ukrajna

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak