Napunk

Nem biztos, hogy a mesterséges intelligencia elhozza az álhír-paradicsomot

Illusztráció – F. S. és Midjourney
Illusztráció – F. S. és Midjourney

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A harvardi Misinformation Review című folyóiratban nemrég publikált véleménycikk szerzői szerint túlzottak azok a félelmek, amelyek a mesterséges intelligenciának az álhírek terjedésére gyakorolt hatása miatt alakultak ki.

A cikk szerzői arra a három leggyakoribb állításra reagálnak, amelyek a generatív mesterséges intelligenciával, illetve annak az interneten burjánzó ostobaságokra gyakorolt hatásával kapcsolatban terjednek.

1. A mesterséges intelligenciát az álhírek tömeges és olcsó generálására lehet felhasználni

A chatbotok és a képgenerátorok, amelyek egy másodperc alatt képesek létrehozni bármilyen tartalmat, aggodalmat keltettek az emberekben, mert az ilyen eszközökkel nagyon gyorsan és olcsón lehet növelni a hazugságok és a propaganda gyártásának mértékét. Az igazság így elveszhet a hazugságok tömkelegében.

A Misinformation Review véleménycikkének szerzői viszont azzal érvelnek, hogy az álhírek terjesztése már korábban is olcsóbb volt, mint az ellenőrzött és megbízható hírek publikálása. Az internet tele van hoaxokkal, de sok elkerüli az emberek figyelmét. Az álhírek elérhetőek, senki nem rejti őket paywall mögé, de egy átlagolvasó így is keveset lát belőlük.

„A figyelmünk nem végtelen” – mondta Sacha Altay a Zürichi Egyetem kutatója. „Az interneten elérhető információk csupán töredékének vagyunk kitéve, tehát az álhírek számának növelése ezen mit sem változtat” – vélekedik.

Az álhírek csak a nyilvánosság bizonyos részéhez érnek el, akik azért követik őket figyelemmel, mert hajlamosak rá, például amiatt, hogy nem bíznak az állami szervekben. A probléma tehát nem az, hogy van-e hozzáférésük a minőségi információkhoz, hanem az, hogy a gyatrákat részesítik előnyben.

A mesterséges intelligencia nem növeli az emberek álhírek iránti keresletét. Azok nagyobb kínálatának így csak korlátozott hatása lesz az álhírek terjedésére, mondják az idézett cikk szerzői.

2. A mesterséges intelligencia lehetőséget nyújt a minőségibb és meggyőzőbb álhírek gyártására

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dezinformáció

Közösségi média

Média

Mesterséges intelligencia

Technológia

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak