Napunk

Napunk newsfilter: Ukrajna egy lépéssel közelebb az unióhoz. Forró és Gyimesi megtartotta a világ legfölöslegesebb sajtótájékoztatóját

Orbán Viktor magyar és Petr Fiala cseh miniszterelnök az uniós csúcs előtt. Fotó - Európai Tanács
Orbán Viktor magyar és Petr Fiala cseh miniszterelnök az uniós csúcs előtt. Fotó – Európai Tanács

1. Megkezdi az unió a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával. 2. Pellegrini ráncai. 3. Fico lepatkányozta az ellenzéket.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Megkezdi az unió a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával

Nem sokkal déli 12 előtt – egy kis késéssel – elkezdődött ma az EU-csúcs Brüsszelben. A csúszás oka az volt, hogy egy munkareggelivel indítottak a vezetők, melyen Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök mellett Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részt vett. Sok információ nem szivárgott ki az egyeztetésről, de feltehetően a magyar kormányfő előre beharangozott vétója lehetett a téma.

Sikeres lehetett a puhítás, a mai newsfilter írása közben érkezett a hír: az uniós állam- és kormányfők úgy döntöttek, hogy megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával. Orbán Viktor vétója elmaradt.

Úgy tűnt még ma délben, hogy az egyhangú döntést, amelyre szükség volt, a magyar miniszterelnök akadályozhatja meg, aki már korábban kijelentette, hogy nem támogatja azt, hogy az ukrán uniós csatlakozásról tárgyaljanak.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az álláspontja mellett makacsul kitartott akkor is, amikor ma Brüsszelbe érkezett. Kijelentette: „Át akarják rajtunk nyomni, hogy Ukrajnával minél hamarabb kezdjük meg a tárgyalásokat, és minél hamarabb vegyük fel őket az Európai Unió tagjai közé” – mondta a magyar kormányfő, aki hozzátette, hogy Ukrajna csatlakozása katasztrofális következményekkel járna. Felsorolta, mit hozna a gyors bővítés: tönkretenné az európai gazdákat, tönkretenné az unió költségvetését, korrupciót és állandó háborús veszélyt hozna Európába.

Nem tartotta titokban az álláspontját Orbán, hiszen már két hete arról beszélt, hogy a tárgyalások megkezdése nem esik egybe a magyar érdekkel. Egészen konkrét kifejtése azonban nem történt meg annak, hogy mi lenne pontosan itt a magyar érdek, miért változott meg a korábbi álláspontja, és miért makacsolta meg magát. Elszántságán az sem változtatott, hogy az uniós csúcs előtt egy nappal bejelentették, a korábban zárolt 10 milliárd eurót folyósítják Magyarországnak.

A bejelentés pillanatában még nem volt világos, milyen ajánlattal vették rá az unió vezető politikusai a magyar miniszterelnököt, hogy meggondolja magát.

Forró és Gyimesi geopolitikai tévelygései.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Danko

Európai Unió

Forró Krisztián

Gyimesi György

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Peter Pellegrini

Robert Fico

Ukrajna

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak