Napunk

Napunk newsfilter: Hamran lehet az első magyar államfőjelölt, akire szlovákok is szavaznának

Hamran István. Fotó N - Tomáš Hrivnák
Hamran István. Fotó N – Tomáš Hrivnák

1. Hamran István lehet az elnökválasztás sötét lova. 2. Hajszálrepedések a szuverén szlovák külpolitika falán. 3. Orbán jó napja.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Hamran István lehet az elnökválasztás sötét lova

Ha valami megfelel a szent trollkodás kifejezés szótári definíciójának, akkor ez egészen biztosan: Hamran István, az egykori rendőrfőkapitány, akit Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter megalázva akart nyugdíjba küldeni, fontolgatja, hogy elindul az államfőválasztáson.

Hogy miért szent trollkodás ez? Mert Hamran így akkora követ dobott a szlovák politika lassan poshadó állóvizébe, amilyenre még a legöregebb pontyok sem emlékeznek. És bármennyire is váratlannak és vadnak hangzik az ötlet, van benne logika. Ráadásul egy olyan formulát követ, amely már kétszer bevált.

Csak egy jó sztori kell. Emlékeznek még a 2014-es államfőválasztásra? Úgy tűnt, Robert Fico gond nélkül behúzza majd: a Smer népszerűsége az egekben volt, az ellenzék romokban. A jobboldal a kicsit sótlan Pavol Hrušovský mögé sorakozott be, Radoslav Procházka pedig épp a politikai karrierjét akarta kicsit felfuttatni. Aztán hirtelen Andrej Kiska lett az elnökválasztás favoritja: politikán kívülről érkezett, erős sztorival. És nyert.

2019-ben Fico már nem próbálkozott, Maroš Šefčovičot indította maga helyett. Eleinte úgy tűnt, hogy Robert Mistrík lesz Šefčovič ellenfele – aztán érkezett egy politikán kívüli jelölt, erős sztorival: Zuzana Čaputová. És nyert.

2023 és 2024 fordulóján pedig van egy egyelőre lapuló Peter Pellegrinink, az ország papíron legnépszerűbb politikusa, aki már jó ideje dédelgeti az államfői álmait. Ellenfele Ivan Korčok, aki bár profin indította a kampányát, egyelőre nem mozgatott meg hegyeket – a felméréseken nem áll túl jól, sokan azt vetik a szemére, hogy túlságosan simulékony volt karrierje során. És akkor hirtelen megjelenik egy ember, a politikán kívülről, erős sztorival.

Kampányra váltható. Hamran még nem jelentette be az indulását, de már az sokatmondó, hogy csupán az ötlet éterbe eresztése beizzította a közösségi oldalakat és a vitát. Mikor Korčok jelentette be az indulását, sokan csak hümmögve nyugtázták a dolgot. Hamran esetleges indulása viszont megmozgatta a támogatókat és az ellenzőket is. S ha valaki ennyi embert mozgat meg ilyen könnyen, az a kampánymenedzserek álma.

A volt rendőrfőkapitányra ugyan rá lehet húzni hasonló kampányt, mint Kiskára vagy Čaputovára, azonban különbözik tőlük – ugyanis van látható, politikával kapcsolatos előélete, még ha nem is volt politikus soha. Azok közé tartozik, akik munkájuk miatt szemtől szembe találták magukat az ország jellegét meghatározó jelenségekkel, politikai machinációkkal, korrupcióval, és harcoltak ellene – ez pedig ad neki egyfajta hitelességet.

Az elnökválasztást nem a külpolitikai témák fogják eldönteni: Korčok ezen a téren tudná a legjobban megszorongatni Pellegrinit, ám a jelenlegi házelnök alapvetően euroatlanti vonalat visz politikusként, így ellenfele nehezen tudná erre alapozni a konfrontációs stratégiáját. A belpolitikai témák azonban – mint láthattuk – utcára tudják vinni az embereket.

Ezekben a témákban pedig Hamran tűnik erősebbnek és hitelesebbnek – van mondanivalója, pláne személyes története. Ő az az ember, akitől Šutaj Eštok annyira tartott, hogy nem is találkozott vele, és Poprádig akarta száműzni, meg akarta alázni.

Ami ellene szól. De vannak dolgok, amelyek Hamran indulása ellen szólhatnak. Az egyik, hogy egyelőre nincs konkrét politikai tőkéje – egyelőre csak egy váratlan, jelentősnek tűnő ötlet, mintsem reális jelölt. Másrészt sok ellenzéki számára úgy tűnhet, hogy megbonthatja a Korčok mögött lassan formálódó ellenzéki egységet.

Hamran ráadásul megosztó személyiség: míg Korčokon Pellegriniék nehezen találnak fogást, a volt rendőrfőkapitányra a jelenlegi kormánypártok minden lelkiismeret-furdalás nélkül ráuszíthatják a háború kutyáit. Az elnökválasztás pedig legalább olyan csatatérré válik majd, mint a parlamenti választás volt.

S van itt még valami: Hamran magyar.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Danko

Hamran István

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Robert Fico

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak