Napunk

Ismét veszélyben Párkány egyetlen magyar nyelvű óvodája

Jövő szeptembertől négy helyett két óvodát működtetne Párkány önkormányzata. Fotó - Horváth Ákos
Jövő szeptembertől négy helyett két óvodát működtetne Párkány önkormányzata. Fotó – Horváth Ákos

Ismét napirendre került a párkányi Hársfa utcai magyar óvoda bezárása. Jövő szeptembertől az önkormányzat a jelenlegi négy helyett már csak két óvodával számol, és bezárná az egyetlen magyar óvodát is. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a párkányi városi fenntartású óvodák jövő ősztől milyen modell alapján működnének.

Nyár elején hatalmas felháborodást váltott ki Párkányban az egyetlen magyar tannyelvű óvoda bezárásának a szándéka, melyről a városi képviselő-testület egy kaotikus szavazás során döntött. Egy héttel később a képviselők újra szavaztak, és a Hársfa utcai óvoda változatlan üzemmódban működött tovább.

Eugen Szabó polgármester már akkor közölte, hogy figyelembe véve a demográfiai mutatókat és a gazdasági helyzetet, a városi óvodák racionalizációját nem lehet elkerülni.

Több szülő megerősítette portálunknak, hogy a város polgármestere november közepén összehívta a Hársfa utcai óvoda alkalmazottjait, az iskolatanács és a szülői szövetség tagjait, és közölte, hogy jövő szeptembertől az önkormányzat nem számol az óvodával.

Ez azt jelentené, hogy megszűnne Párkány egyetlen magyar tannyelvű óvodája, jövő szeptembertől pedig a jelenlegi négy helyett két, vegyes tannyelvű óvodát működtetne a város. Az önkormányzat ugyanis az Ady utcai óvodát is bezárná, mert az intézmény jó ideje létszámgondokkal küzd, egy alkalmazottat már elbocsátottak.

Ugyanakkor a Hársfa utcai óvoda két osztálya maximális létszámmal működik, több szülő ezért is áll értetlenül az önkormányzat döntése előtt.

Írásunkból kiderül, hogy:

  • hogyan vélekedik a magyar tannyelvű óvoda megőrzéséről Eugen Szabó polgármester,
  • milyen álláspontot fog képviselni a képviselő-testületben a Szövetség frakciója Fekete László frakcióvezető szerint,
  • mihez ragaszkodik a Hársfa utcai óvoda szülői közössége,
  • mikorra várható döntés a párkányi óvodákkal kapcsolatban.

Tokár Géza portálunknak azt mondta, Eugen Szabó novemberben nagy vonalakban ismertette az elképzelését. „Konkrét tervet azonban nem mutatott be, és a találkozó után is rengeteg részlet maradt homályos, beleértve az óvoda bezárásának módját és időpontját, valamint az alkalmazottak sorsát és a változások ütemezését” – mondta Tokár Géza, aki szülőként volt jelen a novemberi találkozón.

Szalatnay Erika, a szülői közösség tagja portálunknak azt mondta, hogy gyakorlatilag kész tények elé állította a jelenlevőket a polgármester és elzárkózott a további vitától. „A májusi beiratkozást és az új gyerekek felvételét is megtiltotta a polgármester, véleményünk szerint ezzel gyakorlatilag elsorvasztaná az óvodát, pedig fontos lenne tudni, milyen az érdeklődés az intézmény iránt” – véli Szalatnay Erika.

A Hársfa utcai óvoda szülői közössége maximálisan kiáll az intézmény pedagógusai mellett, rendkívül elégedettek a munkájukkal és azt szeretnék, hogy az önkormányzat tegyen meg mindent az óvoda fenntartásáért. Ha gazdasági szempontból az átszervezés elkerülhetetlen, akkor az önkormányzat alakítson ki egy magyar tannyelvű óvodát a városban. Azt is szeretnék elérni, hogy a Hársfa utcai óvoda szakmai gárdáját és az ovit látogató gyerekeket ne szórják szét a város más óvodáiban, hanem egy helyre helyezzék át, lehetőleg önálló egységként.

„Azt szeretnénk, hogy megmaradjon az óvoda szellemisége, mert itt minőségi oktatás folyik, amelyhez mind a négy óvónő hozzájárul, ezt nem szeretnénk elveszíteni. Nem szeretnénk, hogy szétdobálják a gyerekeinket, szeretnénk megőrizni a Hársfa utcai óvoda közösségét” – szögezte le Szalatnay Erika.

Szalatnay Erika szerint nem kaptak ígéretet arra, hogy az óvoda kiscsoportja és az óvónők együtt maradhatnak, de nem kaptak ígéretet arra sem, hogy a racionalizációt követően a két óvoda egyike magyar tannyelvű lehetne. „Egyetlen kérdésünkre sem kaptunk konkrét választ a polgármestertől, sem novemberben, sem pedig a keddi lakossági fórumon, ezért teljes bizonytalanságban vagyunk” – mondta Szalatnay Erika.

A párkányi szülők ragaszkodnak a Hársfa utcai óvoda pedagógusaihoz. Fotó – Tomáš Benedikovič illusztrációs felvétele

Adatok nélkül

Több szülő kifogásolja, hogy bár az önkormányzat a demográfiai adatokra és a gazdasági helyzetre hivatkozik a városi óvodák optimalizációja kapcsán, eddig egyetlen elemzést és adatot sem láttak.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Költségvetés

Óvodák

Párkány

Szlovákiai magyar

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak