Napunk

Pozsonyi tüntetés: a gyerekeink, unokáink jövőjéért vagyunk itt, üzenték az idős demonstrálók

Mintegy 10 ezren tiltakoztak a kormány reformja ellen. Fotó - Progresszív Szlovákia
Mintegy 10 ezren tiltakoztak a kormány reformja ellen. Fotó – Progresszív Szlovákia

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Frissítve a Magyar Szövetség jelenlévő politikusának véleményével

Több ezren tiltakoztak országszerte a Smer–Hlas–SNS-kormánykoalíció azon intézkedései ellen, mellyel felszámolnák a különleges ügyészséget, illetve a büntető törvénykönyvet úgy módosítanák, hogy a korrupciós bűncselekményekért kiróható büntetéseket csökkentenék.

Míg múlt héten óvatos becslések szerint 1-2 ezer ember tiltakozott a Fico-kormány tervezett reformjai ellen a kormányhivatal előtt, addig kedden a fővárosban már több mint tízezren kiabálták, hogy „Szlovákiát nem adjuk”, illetve, hogy „dutyiba Ficót”. A főváros mellett mintegy kétezer ember vonult az utcára Kassán, de tiltakoztak Zsolnán, Besztercebányán, Nyitrán és Poprádon is.

A Progresszív Szlovákia (PS), az SaS és a KDH által szervezett megmozduláson rengeteg fiatal és kisgyermekes család vett részt, ugyanakkor sok nyugdíjaskorú tiltakozó is volt a tömegben. Közülük többen arról beszéltek, hogy a maffia vissza akar térni és a gyerekeik, unokáik miatt jöttek ki a megmozdulásra.

A kedd esti tüntetés Pozsonyban. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Michal Šimečka, a PS elnöke arról beszélt, hogy a karácsonyi ünnepek előtt, csendben és gyorsan akarta átnyomni a jogállamiság szempontjából kulcsfontosságú módosításokat a kormánykoalíció azt remélve, hogy a polgárok részéről nem tapasztalnak majd ellenállást. Kijelentette, hogy Fico fél, ha tömeget lát a tereken.

Robert Fico 2018-ban kénytelen volt lemondani kormányfői posztjáról, miután Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolását követően több tízezres tömeg követelte a kormány távozását szinte heti rendszerességgel. Akkor az egyik legnagyobb tüntetésen becslések szerint 65 ezer ember követelte Robert Fico és Robert Kaliňák távozását.

Michal Šimečka Peter Pellegrinit arra kérte, ne szolgálja tovább Robert Ficót, állítsa le ezt a maffiapárti csomagot. „Úgy fogunk emlékezni önre, mint arra, aki segített Ficónak leuralni az államot” – mondta Šimečka, miközben a tömeg azt skandálta, hogy „táskahordozó.”

A kedd esti tüntetés a pozsonyi Szabadság téren. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Az unió fékezheti meg Ficót

A tiltakozáson ott volt Hamran István volt országos rendőrfőkapitány, korábbi helyettesei, Branko Kišš és Imre Damian, valamint Ľubomír Daňko, a NAKA volt igazgatója és azok a nyomozók, akiket az új belügyminiszter felfüggesztett.

Hamran István szerint megalázó, ahogyan a jelenlegi kormány eljár a tapasztalt nyomozótisztekkel szemben, akik 10–15 éve szolgálnak a testületben. „Félreállítják őket,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

KDH

Progresívne Slovensko

SaS

Tüntetés

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak