Napunk

Ma este mutatja be a szlovák televízió Prikler Mátyás Hatalom című filmjét

Mokos Attila a Hatalom című filmben. Forrás - MPhilms
Mokos Attila a Hatalom című filmben. Forrás – MPhilms

Ma este tízkor mutatja be a szlovák televízió egyes csatornája a Hatalom című filmet. A politikai thriller elemeit is elegyítő dráma a hatalom dilemmáit tárja fel.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A film szlovák–magyar–cseh koprodukcióban készült, egyik szlovák koproducere az RTVS.

Hatalom Prikler Mátyás rendező második játékfilmje. Világpremierje a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon volt, azóta a bosznia-hercegovinai Szarajevóban, Kolozsváron, a kassai Art Film Festen, Zágrábban, Belgrádban, a pilzeni Finálén és sok más nemzetközi filmfesztiválon is láthatták a nézők. Április 20-a óta vetítik a szlovákiai mozik.

A film a hatalom és a tehetetlenség témáját dolgozza fel a mai társadalomban. A történet egy halálos kimenetelű vadászbalesettel indul, és feltárul benne, hogyan működik a politikai hatalom rejtett gépezete, és hogy mire képes az egyén annak megtartásáért. A történet két főszereplője egy magas rangú politikus (Jan Kačer) és egy ügynök (Hajdu Szabolcs), akinek a feladata elsimítani az ügyet.

„A Hatalom egy lassú folyású lélektani dráma, amely leginkább azáltal lesz több, mint egy krimi vagy politikai thriller, hogy nem tesz különbséget »bűnözők« és a bűnt feltárni igyekvők között, hanem inkább ezen szereplők bonyolult motivációit mutatja be. Emellett érzékelteti azokat a lelki folyamatokat is, amelyeket a politikusok és egyéb közszereplők általában a nyilvánosság előtt mutatott álarcuk mögé rejtenek. Eközben pedig azzal az örök dilemmával is szembesíti a nézőt, hogy egy erkölcsileg kifogásolható egyéni érdeket vajon szabad-e tolerálnunk, ha az összhangban van a közérdekkel. Egyértelmű választ nem kapunk, de éppen ezért gondolatébresztő film a Hatalom” – írtuk korábban az alkotásról.

Az eredeti forgatókönyv társszerzője, Marek Leščák régóta együttműködik Prikler Mátyással. A film operatőre Pálos Gergely, aki többször együtt dolgozott az ismert svéd rendezővel, Roy Anderssonnal is. A két főszereplő, Hajdu Szabolcs és Jan Kačer mellett Kormos Mihály, Mokos Attila, Bandor Éva, Mária Zaujecová, Lucia Kašová, Ingrid Timková, Roman Polák, Miroslav Krobot, Olasz István, Oszlík Péter, és Jana Oľhová is feltűnik a filmben.

 

Film

Kultúra

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak