Napunk

Élményt vagy tárgyat ajándékozzunk? – öt hasznos tanács

Fotó - Kira auf der Heide/Unsplash
Fotó – Kira auf der Heide/Unsplash

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Mi volt a legrosszabb ajándék, amit valaha kaptatok? Tette fel a kérdést két évvel ezelőtt egy Reddit-felhasználó, a válaszok között pedig olyan történetek is felbukkantak, amelyek elolvasása után azt kívántuk, bárcsak vicceltek volna.

„Egy doboz cigit meg egy csomag szemeteszsákot. Nem dohányzom” – állt az egyik válaszban.

„Több mint két kiló krumplit” – olvasható a második kommentben.

„Egy konyharuhát. Nyolcéves voltam” – írta a harmadik.

Kevés tárgy van, ami olyan kínos helyzetet tud teremteni a társaságban, mint egy rosszul kiválasztott ajándék, és mindegy, hogy az ajándékozók vagy az ajándékozottak vagyunk-e.

Legyen szó akár a karácsonyi, szülinapi, diplomaosztós vagy évfordulós ajándékokról, egymás megajándékozása egy társadalmi rituálé, amely alapos átgondolást és bátorságot igényel – erről tanúskodik az a több mint 16 ezer abszurd komment is, amit egyetlen felhasználó kapott.

Hogyan döntsük el tehát, milyen ajándékot válasszunk? Mi alapján válasszunk? Létezik egy olyan lista, ami segíthet elkerülni a legnagyobb hibákat?

Úgy tűnik, hogy igen – ebben a pszichológiai kutatás és az arisztotelészi etika is a segítségünkre lehet.

Közelebb hoznak és el is idegenítenek 

Akár a legrosszabb véleménnyel is lehetünk az ajándékokról – gondolhatjuk azt, hogy a materialista énünket támogatják, hogy feleslegesek, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítunk nekik, hogy feleslegesen sok pénzt költünk rájuk. A tény azonban az, hogy az emberi kapcsolatokban igencsak nagy fontossággal bírnak.

„Az embereket közelebb hozhatják és el is idegeníthetik egymástól. Hatalmas hatásuk van a kényelemérzetünkre, ez a rituálé az egész világon él, és tonnaszámra öntik bele a pénzt” – mondja a Time magazinnak Julian Givi marketingszakértő, aki a Nyugat-Virginiai Egyetemen dolgozik és számos tanulmányt írt már az ajándékozásról.

„Egy nem megfelelő ajándék kockázatos lehet a kapcsolat szempontjából, mert azt jelezheti az ajándékozottnak, hogy semmi közünk hozzá” – nyilatkozta a BBC-nek Elizabeth Dunn, a kanadai Brit Kolumbiai Egyetem pszichológiaprofesszora, a Happy Money: The Science of Happier Spending című könyv szerzője.

Munkája során például arra is rájött, hogy egy rosszul megválasztott ajándék miatt az ajándékozott fél még a jövőbeli kapcsolat potenciálját is átértékelheti.

Annak ellenére, hogy a kapcsolatainkban az ajándékok szemmel láthatólag fontosak, úgy tűnik, hogy ennek gyakran nem felelnek meg az azt illető elképzeléseink, hogy pontosan mi is az a „jó ajándék”.

Az egyik legmélyebben gyökerező sztereotípia az, hogy „hiszen a gondolat a lényeg”, ami azt próbálja elhitetni velünk, hogy a „jó ajándékok” esetében nem a konkrét tárgy, kivitelezés vagy az ajándékozott reakciója a fontos, hanem a mi szándékunk.

Ha azonban egy pillantást vetünk a pszichológiai kutatásokra, rájövünk, hogy ez az elképzelés nem teljesen felel meg a valóságnak.

Egy 2012-es tanulmány, amelyen a Chicagói és a Szingapúri Egyetem pszichológusai dolgoztak együtt, rámutatott arra, hogy ha az ajándékozó időt, energiát és gondolkodást fektetett az ajándékválasztásba, akkor az ajándékozott gyakrabban érezte az ajándékot közelebb magához. A gondolat mélysége a mi negatív érzésünkön is javíthat abban az esetben, ha az ajándékot nagyon rossznak tartjuk.

A kutatók azonban még valamire rájöttek: az ajándék ajándékozottra gyakorolt domináns hatása nem a gondolat mélységéből, hanem egyszerűen abból eredt, hogy tetszett-e neki vagy sem.

„Az ajándékozók gyakran mellélőnek és végül olyan dolgokat ajándékoznak, amelyek sokkal egyedibbek vagy személyesebbek, mint ahogy azt az ajándékozó szeretné” – magyarázta a Washington Postnak Mary Steffel marketingprofesszor, aki az amerikai Északkeleti Egyetemen vizsgálta az ajándékok problémakörét.

„Azt gondoljuk, hogy az emberek jobban örülnének annak az ajándéknak, amit mi választottunk nekik, mint annak, amit ők maguk kértek. Valójában azonban annak örülnének, ha olyan ajándékot kapnánk, ami tényleg tetszik nekik” – teszi hozzá Marisa Franco pszichológus és barátságszakértő.

Szándék, tárgy, reakció

Lehet, hogy ez első hallásra szokatlan összefüggésnek tűnhet, de Jennifer Rothschild filozófiaprofesszornak az antik etika kutatásától tényleg sikerült eljutnia addig a kérdésig, hogyan adjuk a legjobb ajándékokat.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Család

Emberi kapcsolatok

Fogyasztói társadalom

Karácsony

Pszichológia

Társadalom

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak