Napunk

Napunk newsfilter: Egyre többen és hangosabban tüntetnek a Fico-kormány ellen

A kedd esti tüntetés a pozsonyi Szabadság téren. Fotó N - Tomáš Benedikovič
A kedd esti tüntetés a pozsonyi Szabadság téren. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Pellegrini lelkiismeretét és hiúságát idézték meg a pozsonyi tüntetésen. 2. Amikor már Maroš Žilinka is aggódik. 3. Donald Tusk átveszi Lengyelország vezetését, ami nagyon jó lehetne a V4-nek.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Pellegrini lelkiismeretét és hiúságát idézték meg a pozsonyi tüntetésen

Csütörtök után ma is tüntetett az ellenzék a Fico-kormány ellen a különleges ügyészség megszüntetése és a korrupció miatti büntetési tételek átalakítása miatt. Pozsonyban a szervezők becslése szerint 15 ezren voltak, tüntettek Kassán, Zsolnán, Nyitrán, Besztercebányán és néhány kisebb városban is.

A tüntetést a PS, az SaS és a KDH szervezte, és néhány polgári társulás képviselője is felszólalt. Igor Matovič Slovenskónak nevezett OĽaNO-ját nem hívták meg: a hétvége tulajdonképpen a Matovič–Sulík-ellentét újabb fejezetével telt: Matovič azzal vádolta az SaS-t és a PS-t, hogy ők okozták Fico visszatértét, mert azok a Heger-kormány megbuktatása mellett szavaztak, bár a PS-t akkor még csak Tomáš Valášek képviselte a parlamentben.

A KDH szerint azért Matovič mozgalmának is ott lett volna a helye a tüntetésen, Sulík szerint azonban a destruktív Matovičnak semmi keresnivalója ott. Az SaS és a PS szerette volna, ha Ivan Korčok államfőjelölt is felszólal, ezzel viszont a KDH nem értett egyet.

Ezek az előzmények viszont talán elhalványulnak annak fényében, hogy országos elégedetlenség bontakozik ki a kormány politikája miatt. Ami pedig Matovičot illeti: Szlovákia Gyurcsány Ferenceként nem is baj, ha kimarad a beindulni látszó PS–SaS–KDH-együttműködésből.

Ez a három párt és a Hlas lett volna a mostani kormánykoalíció alternatívája, és most meg is próbálnak Pellegrini után nyúlni. Michal Šimečka PS-elnök számon kérte Pellegrinit, hogy miért támogatja az alkotmányellenes lépéseket. Közben a tömeg azt skandálta, hogy „táskahordozó”, Šimečka pedig azt üzente a házelnöknek, állítsa meg, ami a parlamentben folyik, különben az elfeledés vár rá, mint az Vladimír Mečiarral, Ján Slotával vagy Ján Ľupták, Mečiar egykori koalíciós partnerével történt.

Richard Sulík is Pellegrinire próbált hatni azzal, hogy felidézte

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Donald Tusk

Lengyelország

Maroš Žilinka

Michal Šimečka

Milan Majerský

Napunk newsfilter

Peter Pellegrini

Richard Sulík

Robert Fico

Tüntetés

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak